A zsidók gettóba zárása 1944. április 16-án kezdődött

2022.04.12. 14:00

A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen

Úgy nőttünk fel, hogy hozzászoktunk a békéhez, természetesnek vesszük.

Arany Gábor

Zsidó szokáshoz illó módon követ helyez el Árvai József a diákok botlatókövénél

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

El sem tudjuk képzelni, milyen érzés lehet, amikor diáktársak tűnnek el mellőlünk, a hiányuk soha nem szűnhet meg. Ezeket a gondolatokat Schneider János igazgató fogalmazta meg hétfőn délelőtt, a Zrínyi-gimnáziumnál tartott megemlékezésen, ahol a holokauszt magyarországi áldozatai előtt tisztelegtek annak évfordulóján, hogy hazánkban a zsidók gettóba zárása 1944. április 16-án kezdődött. 

 

– Emlékeznünk kell, hogy ne merüljön feledésbe azok alakja, akik eltűntek közülünk. Köztük iskolánk hét tanulója, akiknek a nevét a gimnázium előtt a botlatókövek is őrzik. Emlékezzünk rájuk, és adjuk át a következő generációnak, hogy többet ne történhessen ilyen – szögezte le. 

 

Hét diákra emlékezünk, akik fényképe nem került tablókra, nem érettségizhettek le, mert elrabolták a jövőjüket, az életüket. Ezt Virágh Judit, az egerszegi hitközség elnöke fogalmazta meg beszédében. Csak azért ölték meg őket, mert zsidók voltak, hangsúlyozta. 

 

Elhurcolt diáktársairól Andor Imre szólt, ő volt a kezdeményezője 2017-ben a botlatókövek elhelyezésének. A gimnáziumba érkezők ezért olvashatják Garai György, Grünvald Ödön, Schischa Oszkár, Vidor Tibor, Weisz Miklós, Herczka Sándor, Szász Gáspár András nevét. Hasonló módon hazánk 50 településén 500 botlatókő emlékeztet a holokauszt áldozataira, hatszázezer honfitársunkra. Az egykori zrínyis diák szavait követően a résztvevők mécseseket gyújtottak, köveket helyeztek el az áldozatok emlékére a gimnázium kerítésénél, a járdán a botlatóköveknél. 

 

A gimnáziumnál tartott megemlékezés után a hitközség tagjai felkeresték a városban a másik három botlatókövet: a Jákum utca 1-nél, Schüz Frigyes kereskedő házánál, a Kossuth utca 11-nél, ahol dr. Berger Imre, a hitközség egykori elnöke élt, s végül a Vörösmarty utca 19-nél rótták le kegyeletüket, dr. Junger Mózes rabbi otthonánál.

 

Az elhurcoltak tizede élte túl

Történeti visszatekintésként a holokauszthoz vezető útról, a várost, a megyét ért veszteségekről Péntek-Takács Laura és Mayer-Zsuppányi Csenge, a 9. N/1 osztály tanulói beszéltek. Mint felidézték, az 1930-as években sorra hozott zsidóellenes törvények fokozatosan ellehetetlenítették a zsidók életét, és a folyamat féktelen terrorba torkollott 1944-ben. Zalaegerszegen is elrendelték a zsidók gettóba költöztetését, és június közepén a megye többi gyűjtőtáborából is ide zsúfolták be az embereket, akiket július 5-én elszállították a náci haláltáborba. A Zalaegerszegről Auschwitz-Birkenauba deportált 2900 ember tizede élte túl a háborút, többségüket a táborba érkezésük napján megölték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában