Megszállták a városházát

2022.03.03. 10:49

Zalaegerszeg szolidaritást vállal az oroszok által elfoglalt testvérvárosa, Herszon lakóival

Minderről Balaicz Zoltán, a zalai megyeszékely polgármestere adott ki tájékoztatást csütörtökön a közösségi oldalán. Változtatás nélkül közöljük.

zaol.hu

Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán

"Zalaegerszegnek két ukrajnai testvérvárosa van, a kárpátaljai Beregszász (számukra folyamatosan gyűjtjük és küldjük az adományokat), valamint a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál fekvő kikötőváros, Herszon. 

 

A település 1986 óta testvérvárosunk, tavaly emlékeztünk a hivatalos kapcsolat 35 éves évfordulójára. A szerződés aláírásakor a landorhegyi városrész lakótelepe Herszon nevét vette fel, a Városi Művelődési Központ előtt pedig felavatták Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobrát, Zalaegerszeg cserébe Petőfi Sándor szobrot adományozott Herszonnak. A háborús hírekből szomorúan értesültünk arról, hogy az orosz csapatok elfoglalták Herszont. Ihor Kolihajev polgármester a hírügynökségek számára elmondta, az orosz katonák már a belvárosban vannak, és megszállták a városházát. Arra kérte az orosz katonákat, hogy civilekre ne lőjenek, és hagyják nekik összegyűjteni a halottakat. 

 

Ezúton szolidaritásunkat fejezzük ki testvérvárosunk Herszon lakóinak és bízunk benne, hogy nem növekszik tovább a civil áldozatok száma. Részvétünket fejezzük ki az elhunytak családjainak és (bár most nincs semmilyen logisztikai lehetőség adományok eljuttatására) ha a későbbiekben tudunk segítséget nyújtani, Zalaegerszegen készen áll erre." - olvasható a bejegyzésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában