Összeköti az eget a földdel

2022.03.30. 14:00

Zalába került a Totem, az agancsszobor a keszthelyi Vadászati Múzeum udvarán látható

A Vadászati Múzeum parkjában állították fel az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképét, Szőke Gábor Miklós Totem című alkotását.

Péter B. Árpád

A szobrot Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, Kovács Zoltán, Nagy Bálint, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Szőke Gábor Miklós avatta fel a Vadászati Múzeum udvarán

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa kijelentette: a Totem létrejötte s maga a folyamat önmagában sem volt szokványos, hiszen hullajtott agancsból készült egy olyan installáció, amely akár világszenzáció is lehet, mivel sehol máshol nincs ilyen anyagból ekkora alkotás. A politikus kiemelte, a különleges műtárgy a magyar vadásztársadalom összefogásának szimbóluma is egyben. 

 

A Hungexpo területén egyszer már a helyére került az installáció, Keszthelyen pedig elnyerte végső otthonát – fogalmazott Kovács Zoltán. Kijelentette: a vadászat, a fenntarthatóság és a vadgazdálkodás értelemszerűen vidéki téma, így nem is lehetne jobb helyen a műalkotás, mint a vadászati kultúra egyik fellegvárában, Keszthelyen. 

 

A kormánybiztos arról is beszélt: a város sokakat vonzó vadászati kiállításnak is otthont ad, a Totem pedig illeszkedik ehhez, de önmagában is értelmezhető, így a múzeum zarándokhellyé válhat a következő években. 

 

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere leszögezte: a világkiállítás egyik kiemelt helyszíne volt a város és a Helikon Kastélymúzeum, a Totem pedig nemcsak az esemény szimbóluma, hanem a vadászati kultúráé és a természetvédelemé is, amelyben Keszthely és térsége már régóta jeleskedik. Szerinte Keszthelynek új jelképe született. 

 

Szőke Gábor Miklós szobrászművész arról beszélt, 2019 nyarán kapta a különleges felkérést, miszerint hullajtott agancsok felhasználásával készítsen műalkotást a vadászati és természeti világkiállítás bejáratához. 

 

– Ennyire élő anyaggal még nem volt dolgom, és számomra egyértelmű volt, hogy olyan témát dolgozok fel, amely kifejezi a magyar identitást – tette hozzá az alkotó. 

 

A Totem több mint 20 méter hosszú, 15 méter magas és 22 méter széles. Szőke Gábor Miklós a műalkotáshoz 11 tonna elhullatott őz-, dám- és gím­agancsot, valamint 20 tonna acélt használt fel. Az alkotás kilencágú agancsa „összeköti az eget a földdel”, tette hozzá a művész, aki elárulta: a Totemen egy éven át dolgozott az alkotócsapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában