Duális célú technológiák

2022.03.04. 17:00

Védelmi Innovációs Kutatóintézet létesül Zalaegerszegen

Ötmilliárd forintos beruházással a zalaegerszegi járműipari tesztpályán hozza létre egyik vidéki bázisát a Védelmi Innovációs Kutatóintézet – jelentette be pénteken Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a ZalaZone tesztpályán tartott sajtótájékoztatón.

Jóna István

Dr. Háry András, a ZalaZone ügyvezető igazgatója, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Gulyás Tibor helyettes államtitkár, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetője

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Félelemmel tölt el mindenkit az Europában kialakult háborús helyet, melyből Magyarországnak ki kell maradnia. Viszont a magyar emberek biztonsága kiemelten fontos a kormánynak. Nem azért zajlanak védelmi ipari beruházások, hogy bárkit megtámadjunk, hanem hogy megvédjük magunkat – vezette fel a tervezett fejlesztést Palkovics László. Hozzátette Magyarország nemcsak a gyártásában szeretne részt venni, hanem a védelmi ipari kutatások területén is meghatározó szerepet szeretne elérni.

 

Elhangzott, hogy létrejött a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI), melynek irányításával Gulyás Tibor helyettes államtitkárt bízták meg. Az intézet irányítja a védelmi innovációs folyamatokat, integrálja az innovációs ökoszisztéma hazai és nemzetközi szereplőit. A VIKI irányításával létrejövő védelmi technológiák és az egyéni-szervezeti tudás nagymértékben hozzájárulnak a Magyar Honvédség feladatainak biztosításához, valamint a hazai védelmi ipar nemzetközi versenyképességének javításához – tájékoztatott az innovációs és technológiai miniszter. 

 

Alapvetően három telephelyen fog létrejönni a VIKI, melynek központja Budapesten, a Műszaki Egyetem területén lesz. Két vidéki telephelye is lesz, az egyik Zalaegerszegen, a másik Szegeden. A központokban a duális célú technológiákat kutatják majd. A kutatóintézet alapvetően négy szétválasztható feladatkörrel rendelkezik: önálló, saját jogú védelmi ipari tevékenységek ellátása, koordinálása, a stratégiai együttműködések irányítása és közreműködés a védelmi célú oktatási és szakképzési fejlesztésekben – tájékoztatott a miniszter. 

 

Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte, hogy a jelenlegi és jövőbeni fejlesztések az emberek védelmét szolgálja. 

 

A védelmi ipari fejlesztés 2025-re készül el és a ZalaZone tesztpálya és a Rheinmetall Zalaegerszegen épülő harcjárműgyára között kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában