Frissen Zalából

2022.03.04. 17:00

Téltemető farsangi összejövetelt tartottak Csömödérben

Húshagyókedden, a falu szívében lévő kisréti közösségi téren hagyományteremtő szándékkal tartott téltemető farsangi összejövetelt az önkormányzat.

Korosa Titanilla

200-225 fánkot sütöttek az alkalomra

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Szorgos helyi asszonyok 225 darab fánkot sütöttek, a képviselő-testület férfi tagjai pedig forralt borral, teával várták a résztvevőket, akik közül többen jelmezben érkeztek. 

 

– A résztvevők kis papírlapokra ráírhatták a rossz tulajdonságaikat, szokásaikat, amiktől szeretnének megszabadulni, aztán a kiszebábbal együtt elégettük a cetliket – tudtuk meg Tomposné Gyuricza Judit polgármestertől, majd Grédicsné Bek Erika közművelődési szakember beszélt a téltemető szokásokról: 

– Örvendetes, hogy sok helyütt fontosnak tartják a szokások felelevenítését – kezdte. – Például, hogy rongyokból és szalmából minél csúnyább bábut készítünk. Egyes településeken bekormozták, szemet, szájat és orrot festettek rá, majd menyecskeruhába bújtatták, másutt menyasszonyi ruhába öltöztették. A falusi összejöveteleken egy vagy két kislány vitte elöl a bábut, a többi lány és asszony énekszóval kísérte, megdobálta és körültáncolta a rémséget. Dobszó és kereplők hangja kíséretében kivitték a faluból, ott ruháitól megfosztották, majd vízfolyáson elúsztatták, illetőleg elégették. Úgy vélték, hogy a szertartás megvédi a falu lakóit a betegségektől, emellett terményvédő funkciót is tulajdonítottak neki. 

 

A csömödéri programon szép számban vettek részt a falubeliek, akik jó hangulatban töltötték együtt az estét, mely táncmulatsággal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában