Oktatásfejlesztés

2022.03.12. 07:00

Szintet léphet a kanizsai Cserháti - A kormány biztosítja a forrást a XXI. századi fejlesztés előkészítéséhez

Több milliárd forintos oktatásfejlesztés előkészítése veheti kezdetét a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban.

Horváth-Balogh Attila

Anda Zoltán, Cseresnyés Péter és Bene Csaba a sajtótájékoztatón

Forrás: Gergely Szilárd

Az erről szóló kormányrendelet nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben, a részletekkel kapcsolatban Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja és Anda Zoltán főigazgató sajtótájékoztatót tartott pénteken.

 

- A Magyar Közlöny 2022. évi 45. számában jelent meg a Nagykanizsai Szakképzési Centrum 21. századi elvárásoknak megfelelő fejlesztését célzó beruházás előkészítéséhez szükséges intézkedésről szóló kormányrendelet - bocsátotta előre Bene Csaba. - Itt szeretném megköszönni államtitkár úr segítségét, mert körülbelül fél éves közös munka van abban, hogy ezt a számunkra nagyon kedvező hírt most láthatjuk a közlönyben.

 

Ezt követően Cseresnyés Péter vette át a szót, aki leszögezte: a tervezett fejlesztés révén a Nagykanizsai Szakképzési Centrum szintet léphet a hazai oktatási rendszerben.

 

- A rendelet egy olyan oktatástechnológiai fejlesztés előkészítésének adott zöld utat, amely révén a szakképzési centrum hatékonyan és nagyon magas színvonalon tud reagálni a foglalkoztatói oldalról már most is, de legfőképp a jövőben jelentkező munkavállalói képzettségi igényre - fogalmazott az államtitkár. - Beleértve ebbe a régiót is, hiszen 40-50 kilométer ma már nem távolság és a megyeszékhelyen jelentős hadiipari beruházás zajlik. Nagykanizsán szintén várható komolyabb munkahelyteremtő beruházás, reményeim szerint ezt heteken belül bejelenthetjük.

 

Anda Zoltán főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: az ipar 4.0 fejlesztési koncepció kijelölte az utat a vállalatok számára, a versenyképesség megtartása nem képzelhető el jelentős automatizálás és elektronikai, informatikai fejlesztések nélkül. Erre reflektál majd az a projekt, melynek az előkészítése kezdődhet most el a kormánydöntés értelmében. Ez nemcsak az oktatás tartalmában, hanem infrastruktúrájában is változást hoz.

 

- A fejlesztés a Cserháti tagintézményünket érinti, hiszen itt zajlik az érintett gépészeti-elektronikai ágazati szakemberek képzése - magyarázta. - A beruházásnak köszönhetően az iskola valóban teljesíteni tudja a legmagasabb követelményeket is, megújul a nyugati műhelysor, a gépgyártás területén eszközfejlesztés valósul meg, továbbá az intézmény tornacsarnokának felújítására is sor kerül.

 

Bene Csaba mindehhez hozzátette: maga a beruházás 5 milliárd forint értéket képvisel, a kormány a most kihirdetett rendelettel ennek előkészítésére - a komplett tervek kidolgozására, beleértve a kiviteli engedélyes terveket is - közel 162 millió forintot biztosít. A tényleges beruházás pedig 2024-től valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában