Már működik

2022.03.19. 09:00

Szennyvízhálózatot avattak Kányaváron

Mintegy 170 millió forint költséggel valósult meg a szennyvízhálózat kiépítése a településen. A már hónapok óta működő rendszer avatóját pénteken tartották.

Korosa Titanilla

Bene Csaba, Bertalan Tibor, Cseresnyés Péter, Árkovics Orsolya, a Zalavíz Zrt. gazdasági igazgatója, Nyikos Zoltán műszaki ellenőr

Bertalan Tibor polgármester elmondta, hogy évek óta keresték a megfelelő megoldást a faluban a szennyvízkezelésre. Mikor pályázati lehetőség nyílt erre a kistelepülések számára, akár egyedi módon, éltek vele már 2016-ban, ám idővel kiderült, hogy a megemelkedett költségek miatt az akkor tervezett technológiával nem tudják kivitelezni a rendszert. Ekkor a Zalavíz Zrt. szakmai közreműködésével változtattak a terven, nyomott rendszerű vezetékhálózat és nádgyökértéri természetközeli tisztítás mellett döntöttek, vagyis a szennyvizet rendhagyó módszerrel, mesterséges tavak nádas gyökérzetén keresztül tisztítják. Újra pályáztak 2019-ben és a beruházáshoz 151 millió forint pályázati támogatást nyertek el. A kivitelezés 2020 őszén kezdődött el, 2,1 kilométer hosszban fektettek le nyomóvezetéket, és a 64 csatlakozó ingatlanhoz házi beemelő aknát alakítottak ki. Tavaly tavasszal befejeződtek a munkák és nyáron a próbaüzem is megtörtént. A rendszerre kötött háztartások összesen mintegy 17 millió forinttal járultak hozzá a fejlesztéshez. A szennyvízrendszert a Zalavíz Zrt. üzemelteti. 

 

Az avatáson jelen volt Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is. Cseresnyés Péter gratulált a beruházáshoz, majd arról szólt, hogy ha jól működik a gazdaság, rendben van a költségvetés, akkor olyan fejlesztéseket lehet megvalósítani a településeken, amiket rosszabb időkben, kevésbé alkalmas vezetőkkel nem lehetett.

 

Sziládi Péter, a Zalavíz Zrt. projektmérnöke tájékoztatta a jelenlévőket a nádgyökértéri tisztító működéséről, jobbra Bene Csaba, a Zalavíz Zrt. gazdasági igazgatója, Bertalan Tibor, Cseresnyés Péter, Nyikos Zoltán műszaki ellenőr

-Az elmúlt 12 évben óriási utat tett meg Magyarország - jelentette ki. - 2010-ben az volt a kérdés, hogy egy komoly válsághelyzetből ki tudjuk-e húzni az országot. Hogy ezt meg tudtuk tenni, ahhoz kellett olyan gazdaságpolitikus, kormányfő, aki egy új gazdaságpolitikát kidolgozva el tudta ezt a munkát kezdeni. De kellettek ehhez vállalkozók, önkormányzatok és olyan emberek, akik a munka alapú  társadalmat elfogadták. Ennek eredmény, hogy egy millióval többen dolgozunk ma Magyarországon, mint 2010-ben. A magyar gazdaság elindult felfelé, célul tűztük ki, hogy a legkisebb településeken is megfelelő körülményeket biztosítsunk a helyi közösségeknek.

 

A beszédeket követően a szennyvíztelepen Sziládi Péter, a Zalavíz Zrt. projektmérnöke tájékoztatta a jelenlévőket a nádgyökértéri tisztító működéséről, majd Németh Csaba plébános áldotta meg a beruházást. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában