Lesz még hasonló

2022.03.14. 15:30

Sorra nyílnak a Petőfi Klubok Zalában

Petőfi Klub nyílt Keszthelyen, a Goldmark művelődési központban a költőóriás születésének bicentenáriumához közeledve. Zalában Nagykanizsán és Lentiben lesz még hasonló. Az Országgyűlés decemberben döntött arról, hogy a 2022-es és a 2023-as esztendőt a költő születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából Petőfi-emlékévvé nyilvánítja, amelynek részeként létrehozzák a Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatát, mondta el lapunknak Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatója.. A klubok közösségépítő programmal, rendezvénnyel, kulturális eseménnyel csatlakoznak az ünnepségsorozathoz, idén 100 – 88 magyarországi és 12 külhoni – településen.

Péter B. Árpád

Az ünnepi bejelentés után (b-j) Matyasovszky Margit, Manninger Jenő, Nagy Bálint és Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese Fotó: Péter Árpád

Fotó: Andras Belovari

A keszthelyi Petőfi Klub megnyitása alkalmából Manninger Jenő országgyűlési képviselő ünnepi könyvcsomagot ajándékozott a városnak, amit Nagy Bálint, Keszthely polgármestere vett át. A honatya ezt követően felelevenítette a költőóriás életének fontosabb mozzanatait, külön is tisztelegve felesége, a keszthelyi születésű Szendrey Júlia emléke előtt, aki az 1848-49- es eseményekben is hű társa volt Petőfi Sándornak.

 

– Ők élő jelképei a márciusi forradalomnak – fogalmazott Manninger Jenő –, s mindkettejük sorsa végzetszerűen összefonódott az elbukott szabadságharccal. Petőfi azon kevesek közé tartozott, akik már 1847 végén is tudatosan a forradalomra, sőt: a köztársaság kikiáltására készültek. A költő a francia forradalmat feldolgozó történeti munkákból készült a nagy eseményre, miközben persze a szerelem forradalmát is igen komolyan vette. S hogy e kettő valóban összekapcsolódott az életében, arra nem kell jobb bizonyíték, mint hogy egyetlen gyermekük éppen kilenc hónappal 1848. március 15. után született – mondta el Manninger Jenő.

 

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere lapunknak azt mondta: a város örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, hiszen ezzel is erősítheti kulturális központi szerepét, másrészt Szendrey Júlia révén sajátjának is érzi a Petőfi családot. A politikus arról is beszélt: idén 775 éves a város, újra lesz Helikoni Ünnepségek, s a Petőfi-emlékév programjai együttesen gazdag kulturális kínálatot biztosítanak majd Keszthelyen az ide érkezőknek és a helybélieknek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában