Fejlesztés

2022.03.26. 13:21

Orbán Viktor is részt vett a Rheinmetall beruházás és a ZalaZone avatásán Zalaegerszegen (videó)

Szombaton délelőtt avatták fel Zalaegerszegen a Rheinmetall hadiipari beruházás épületét és elkészült moduljait, valamint a ZalaZone Járműipari Tesztpályát. Az eseményeken beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A németországi Rheinmetall 2020-ban kötött megállapodást a magyar állammal a hazai gyárépület felépítésére, amely lehetővé tette, hogy a legkorszerűbb katonai páncélos gépjárművek és gyalogsági harcjárművek gyártását vállalják. Armin Popperger, a Rheinmetall elnöke beszédében jelezte, a megváltozott világnak, benne Európának szüksége van a biztonságra, ehhez a német és a magyar hadi technológiai fejlesztéseket végző együttműködés is szükséges. A további tervek között a lőszergyártás fejlesztése szerepel. Az évtized legfontosabb árucikke a biztonság, mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a szerencsés kulturális együttállás teszi lehetővé, hogy a német és a magyar szakemberek közösen dolgozzanak a biztonságunk szavatolásán. Méltatta a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, jelezve, a technológia fejlődése magával hozza a hadsereg fejlettségi szintjének emelését is. A résztvevők megtekinthették az elkészült csarnokokat, és bemutatót láttak a harci járművek működéséből.

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

 

A ZalaZone Járműipari Tesztpálya 45 milliárd forintból 265 hektáron valósult meg, a beruházását a program miniszteri biztosa, Vigh László országgyűlési képviselő jelentette készre a miniszterelnöknek. Jean Todt, az ENSZ közlekedésbiztonsági különmegbízottja (a Ferrari Forma–1-es csapatának volt technikai igazgatója) beszédében kiemelte, két éve volt módja megtekinteni az épülő zalaegerszegi tesztpályát, ami nagy hatást gyakorolt rá, s gratulált a magyar kormánynak a jövőbe mutató beruházás felkarolásáért. A jövő közlekedés-fejlesztését szolgáló technológiák itt vizsgáznak, itt születnek meg, mondta a nemzetközi szaktekintély. Orbán Viktor miniszterelnök is felidézte a kezdeteket, amikor dr. Palkovics László innovációs és technológia miniszter meggyőzte a kormányt arról, hogy csak úgy lehet Magyarország technológia területen éllovas, ha a jövőbeni igényeket látva fejleszti járműiparát. Ennek köszönhető, hogy ma 150 ezer ember dolgozik a hazai járműgyártásban. Örömét és köszönetét fejezte ki, hogy a kormány olyan beruházásba invesztált, amely a használóknak, az igénybe vevőknek, az államnak egyszerre hoz hasznot. A közeljövőben újabb nagy volumenű, járműipari fejlesztési bejelentések várhatók, jelezte Orbán Viktor, amellett, hogy szólt a nemzetközi helyzetről is.

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

 

A ceremóniák után a nagy számú vendégsereg számára a tesztpálya bejárására nyílt mód, amely 13 óra után kezdődött. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában