Helikon Kastélymúzeum

2022.03.29. 11:30

Milliárdok a kastélyra - beruházásokkal folytatják a Festeticsek hagyományait Keszthelyen

Majdnem 13 milliárd forint értékben fejlesztik a Helikon Kastélymúzeumot, megújítva például a fenékpusztai majorságot s új kiállításokat is létrehozva.

Péter B. Árpád

A teljesen megújult tükörteremben (b–j) Pálinkás Róbert, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő Fotó: Péter B. Árpád

Minderről Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója beszélt egy szakmai rendezvényen, előrebocsátva: fontos céljuk, hogy olyan programokat kínáljanak az ideérkezőknek, amelyek kikapcsolódást jelentenek a számukra, és ennek hatására visszajáró vendégek legyenek.

 

Az ország leglátogatottabb kastélyaként a Covid előtt több mint 240 ezer látogatóval büszkélkedhettek évente, 2021-ben pedig 190 ezer vendéget fogadtak, folytatta Pálinkás Róbert, kiemelve: csak augusztusban 73 ezren váltottak belépőjegyet.

 

– Nagyon jó kiállítási kínálattal rendelkezünk – hangsúlyozta az igazgató –, a magas kultúrától, a kastélyban látható főúri enteriőr tárlattól indulva a vadászati, történelmi modellvasút, illetve hintókiállításon át egészen a madárparkig, ahol családi programokat tudunk biztosítani. Vagyis minden korosztály talál nálunk az érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot, kikapcsolódási lehetőséget.

 

A kastély pedig folyamatosan fejlődik: több mint hárommilliárd forint értékben már befejeződtek projektek, a 18 most futó pályázatra pedig további majdnem 13 milliárdos európai uniós és hazai forrást nyertek.

 

Pálinkás Róbert példaként említette, hogy a Nemzeti Kastélyprogram révén 1,5 milliárdot költhettek a Vadászati Múzeum új diorámájára, a fehér tükörterem felújítására és a hintójavító műhelyre. A fenékpusztai majorságban pedig másfél milliárdos beruházás indult, s már megnyerték a hasonló nagyságrendű forrást a 2. ütemre. Mindezek eredményeként – egyebek mellett – megújul a Kiskastély, a mellette lévő kancaistálló s egy piknikparkot is létrehoznak.

 

A Fenyves allé rekonstrukciójával ismét összekötik a kastélyt és Fenékpusztát, ahol egy huszármúzeumot szeretnének kialakítani, ahová akár postakocsin is el lehet majd jutni.

 

A Vadászati világkiállítás folytatásaként pedig a hagyományos vadászati módokat bemutató tárlat anyagából már idén teljesen új kiállítóteret építenek a kastély területén.

 

– A Festeticsek évszázadokkal ezelőtt elkezdték a térség fejlesztését, mi pedig folytatjuk ezt a munkát, s reményeink szerint összeáll majd mindenki számára a kép, hogy a néhány éve megfogalmazott víziók hogyan válnak valósággá. Az irány nem változott: a Festeticsek kultúrájának, örökségének fejlesztése a célunk – mondta Pálinkás Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában