Az egészség az első

2022.03.19. 07:00

Megújult a közel hetven éves nagylengyeli orvosi rendelő

Közel hetven éve szolgál egészségügyi intézményként az az épület, amelynek korszerűsítése nemrég fejeződött be. A felújított nagylengyeli egészségház átadását pénteken tartották.

Arany Gábor

Az orvosi rendelőt Kovács József plébános áldotta meg Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Scheiber Ildikó polgármester elmondta, az orvosi rendelőt befogadó épületet 1954-ben emelték, majd 1989-ben történt nagyobb átalakítás. Az épületet akkor bővítették, a tetőtérben lakást alakítottak ki az orvos számára. Az újabb három évtized alatt azonban a kisebb javításokon, festéseken túl más nem történt. 

 


Két éve a települések egészségügyi alapellátását szolgáló intézmények fejlesztését támogató pályázaton sikerrel szerepelt az önkormányzat.  Az elnyert közel 33 millió forintos támogatásból egy helyi vállalkozó kivitelezésében tavaly újult meg az egészségház. Kicserélték a nyílászárókat, valamint a tetőt, leszigetelték a falakat, akadálymentesítették az épületet és az udvarra napelemeket telepítettek. 

 


A felújítás alatt sem szünetelt a gyógyítói munka, a védőnői szolgálat ideiglenesen a faluházba költözött. Az intézményben működő háziorvosi, valamint a védőnői szolgálat egyébként négy település – Nagylengyel, Ormándlak, Petrikeresztúr, Gombosszeg – közel 1100 lakóját látja el.  

 


Az egészség a legfontosabb, ennek megőrzésében a háziorvosokra meghatározó szerep jut, a munkájuk példaértékű, fogalmazott az átadáson Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Ezt a munkát a kormány azzal segíti, hogy hozzájárul a kor igényeinek megfelelő infrastruktúra megteremtéséhez. Egyebek mellett ezt is szolgálja a Magyar falu program, amelyet három éve indítottak, s tervezik a folytatását.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában