Télbúcsúztató program

2022.03.01. 14:00

Maskarások járták végig Zalabesenyő utcáit

A korábban hetedhét országra szóló farsangi mulatságok helyett visszatértek a gyökerekhez és jelmezes felvonulással búcsúztatták a telet vasárnap délután a Besenyői Baráti Kör tagjai.

Fincza Zsuzsa

Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

– Sok rendezvényünk elmaradt, köztük tavaly a farsangolás is, az idén viszont megmakacsoltuk magunkat, eldöntöttük, hogy megtartjuk, de közösségünk orvos és gyógyszerész tagjai javaslatára még vigyáztunk egymásra és megelégedtünk a kültéri maskarázással – magyarázta Semetkéné ­Szipőcs Erika, a baráti kör vezetője, hozzátéve, hogy kárpótlásul újdonságokkal kényeztették az érdeklődőket. 


Püspök, szerzetesek, apácák, angyalok és ördögök, tündérkék, macskák, terminátorok, cigányvajda az ő asszonyaival (a bocföldei romáknak köszönhetően eredeti népviseletben) gyülekeztek a közösségi ház udvarán, majd nagy csinnadrattával végigvonultak Zalabesenyő utcáin, felajzva a lakosság kíváncsiságát a varázslatra, amellyel aztán végleg elűzték a téllel együtt a rosszat is. 


Visszatérve a maskarás – egyesek szerint macskurás – körtúráról, fánkkal, forralt borral és teával kínálták a vendégeket, majd vidám moldvai körtáncokkal vigasztalták a búcsúzó didergős évszakot és felgyújtották a telet jelképező kiszebábut, a lángok közé pedig beledobták a cédulákat, amikre feljegyezték a rosszat, amitől szabadulni szerettek volna. A többség a „háború” szót írta a papírra és vetette tűzbe…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában