A költő tiszteletére

2022.03.18. 11:30

Lentiben is megalakult a Petőfi Klub

Csütörtökön Keszthely és Nagykanizsa után Lentiben is megalakult a Petőfi Klub a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

Korosa Titanilla

Vigh László könyvcsomagot ajándékozott a városnak, amit (balról) Völgyiné Boa Katalin, a városi művelődési központ igazgatója és Lapath Gabriella, a városi könyvtár vezetője vett át Fotó: Korosa Titanilla

Az Országgyűlés az idei és a jövő évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a jeles magyar költő tiszteletére. Az emlékévben kialakítják a Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatát. A program célja, hogy a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális programokat juttassanak el a településekre.

 

Matyasovszky Margit, a programban koordinátori szerepet betöltő Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatója a városi könyvtárban megtartott eseményen elmondta, hogy a klubok programjaihoz tartalomszolgáltatóként többek között a Déryné Program, a Filharmónia Magyarország, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Népfőiskola Alapítvány is kapcsolódik. A szervezetek komolyés könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez. A klubeseményeknek helyszínt adó intézmények is szélesítik a kínálatot saját ötletekkel. A tervek szerint heti rendszerességgel tartanak programot a Petőfi Klubban, Lentiben a könyvtárban vagy a művelődési központban. A lenti klub megnyitóján Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy sokan sokat dolgoznak azon, hogy a magyar kultúra és nyelv megmaradjon. Hangsúlyozta, hogy a Petőfi-emlékév jó kezdeményezés arra, hogy megmutassuk, ami ránk, magyarokra jellemző.

 

Horváth László, Lenti polgármestere az eseményen kiemelte, hogy a kezdeményezés a művelődést és az oktatást is szolgálja, ápolja a magyar nyelvet és alkalmat ad a nemzeti kultúra megszilárdítására, valamint a helyi kulturális élet színesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában