A Kossuth-bankók rejtegetése

2022.03.14. 14:57

„Kossuth-bankók” a hónap műtárgyai a nagykanizsai Thúry György Múzeumban

Március lévén 5 és 10 forintos államjegyek, „Kossuth-bankók”, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc papírpénzei a hónap műtárgyai a Thúry György Múzeumban.

Horváth-Balogh Attila

Kunics Zsuzsanna: Mind a mai napig sok családnál őrzik a szabadságharc pénzeit

Fotó: Szakony Attila

A gróf Batthyány Lajos által vezetett első független, felelős magyar kormány pénzügyminisztériumának élére Kossuth Lajos került, aki legfontosabb feladatának a független magyar pénzügyigazgatás és pénzügyi rendszer megteremtését tekintette. A gazdasági és pénzügyi válság hatására értéküket vesztett osztrák bankjegyek helyett önálló magyar pénz kiadását határozta el.

 


– Ekkor készültek Magyarországon az első papírpénzek forint néven – mondta el Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus, a márciusi minitárlat rendezője. – A nép körében a Kossuth-bankó elnevezésük honosodott meg, mivel minden címleten szerepelt Kossuth Lajos aláírása. A bankjegyek fedezetének megteremtésére országos adománygyűjtési és kölcsönjegyzési mozgalom indult. Nemzeti bank híján Kossuth a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal egyezett meg az önálló magyar bankjegyek kibocsátásáról. A bankjegynyomda létrehozásával és vezetésével a neves pesti nyomdatulajdonost, Landerer Lajost bízták meg, helyéül pedig a Károly-laktanyát (a mai városházát) jelölték ki. A korabeli technika élvonalába tartozó nyomdagépeket Angliából, majd Bécsből szerezték be. A pénzjegyeket Tyroler József tervezte, aki neves művészként Pesten acél- és rézmetsző nyomdát üzemeltetett. Az első hazai papírpénzeket, a 2 forintos bankjegyeket 1848. augusztus 14-én hozták forgalomba. 

A bankók régebbi példányai a múzeum gyűjteményéből
Forrás: Szakony Attila

Az állami költségvetés terhei a honvédsereg felállításával, majd a szabadságharc kitörésével jelentős mértékben növekedtek. Ezért Kossuth augusztus 24-én 61 millió pengőforint értékű államjegy kibocsátására kapott felhatalmazást az országgyűléstől, a törvény királyi szentesítése azonban már elmaradt. Az államjegy abban különbözött a bankjegytől, hogy kibocsátása mögött nem állt nemesfém-, azaz aranyfedezet, csak az állam közjövedelme, illetve hitele.

 


Kunics Zsuzsanna hozzátette: az úgynevezett Kossuth-bankók váltópénzeként pénzérméket verettek, a korábbi latin nyelvű helyett magyar felirattal. 1848 őszén kerültek forgalomba az 1 forintos bankjegyek és a 100 forintos államjegyek, majd 1849 tavaszán a 10 forintos államjegyek. Valamennyi címleten azonban az 1848. szeptember 1-jei dátum szerepelt. A szabadságharc végén 5 millió forint értékben 1000 forintos bankók is készültek, de ezek már nem kerültek forgalomba, az 1849. augusztus 9-i vesztes temesvári csata után elfogott Duschek Ferenc pénzügyminiszternél megtalálták és azonnal megsemmisítették őket.

Minden címleten szerepelt Kossuth Lajos aláírása
Forrás: Szakony Attila


– A szabadságharc bukása után a hatóságok rendeletére eleinte többen beszolgáltatták a náluk lévő pénzjegyeket – folytatta Kunics Zsuzsanna. – Bécs azonban elutasította a beváltást, a megszálló osztrák hadsereg parancsnokai több helyen nyilvánosan elégették a bankókat, birtoklásukért börtön járt. A Kossuthról elnevezett papírpénz a függetlenség szimbóluma lett, megtartása, rejtegetése a nemzeti ellenállás egyik megnyilvánulása volt. Ennek ellenére mind a mai napig sok magyar családnál őriznek ilyen pénzeket, a Kossuth-bankó így vált az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legelterjedtebb ereklyéjévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában