Üzemanyagturizmus

2022.03.18. 14:00

Horvátok, szlovének is átjönnek tankolni Letenyére

Jelentősen nőtt a határ menti város egyetlen üzemanyagtöltő állomásán a forgalom az elmúlt időszakban: sokan jönnek ide tankolni az olcsóbb üzemanyagot a szomszédos Horvátországból, sőt, még Szlovéniából is.

Horváth-Balogh Attila

Képünk csütörtök délelőtt készült, a helyiek szerint az állapot idilli, és általában ennél sokkal többen vannak a töltőállomáson. A tendenciát jelzi, hogy az első két autó csáktornyai Fotó: HBA

A horvát „üzemanyagturizmus” a jelentősebb, múlt pénteken például háromszor akkora mennyiség fogyott benzinből és gázolajból, mint egy átlagos napon, s úgy tudjuk, azóta is a szokásos napi forgalom kétszeresét bonyolítja le a helyi MOL-töltőállomás. Farkas Szilárd letenyei polgármester szerint amíg hazánkban érvényben lesz a nem prémium kategóriájú üzemanyagtípusokra vonatkozó árstop, aki teheti, átjön tankolni.

 

Magyarországon az árstoppal érintett üzemanyag közel 30 százalékkal olcsóbb a horvátországinál. Farkas Szilárd hozzátette: a tapasztalatok alapján a horvátok nagy része a munkaideje letelte után jön tankolni, a délutáni-esti órákban növekszik meg a forgalom jelentősen, és ennek egyenes következményeként a várakozási idő is. Persze, voltak napok, amikor ez nem számított, reggeltől estig hosszú sorokban várakoztak az autósok, hogy tankolhassanak.

 

– Ez a kezdeti időszakban kisebb pánikot is kiváltott a helyiek körében, de aztán, és azóta is, főleg a kormányzati intézkedések hatására közelített a helyzet a normálishoz, de amíg itthon érvényben van az árstop, át fognak jönni a határ túloldaláról.

 

Farkas Szilárd polgármester hozzátette: az itt tankoló horvátok vagy horvátországi magyarok a letenyei üzletekbe is betérnek és megveszik például a szükséges élelmiszereket, ami természetesen, jótékony hatást gyakorol a helyi gazdaságra.

 

Magyarországon elegendő üzemanyag van, a MOL finomítói teljes kapacitással üzemelnek – ezt már Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi igazgatója mondta.

 

 – A múlt héten tapasztalható megnövekedett üzemanyag-kereslet okozta logisztikai problémák elhárítása folyamatos – fogalmazott a szakember. – Az üzemanyagot kiszállító kollégák a nap 24 órájában dolgoznak, aminek köszönhetően a legfontosabb hazai útvonalakon, autópályákon mindenhol biztosított az üzemanyag- ellátás. Egyre kevesebb helyen vannak időszakos ellátási problémák, a kereslet pedig elkezdett közelíteni az ilyenkor megszokott mennyiség felé. Ugyanez a helyzet a horvát határ közelében működő töltőállomásokon is: az elmúlt napokban mérséklődött a forgalom, de még mindig a szokásos kereslet dupláját tapasztaljuk. Éppen ezért megerősített szolgálattal várjuk a visszatérő ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában