A kiemelkedő munkásságért

2022.03.23. 10:36

Ferenczy Noémi-díjat kapott Járási Ildikó iparművész

Rangos szakmai kitüntetésben részesült Járási Ildikó iparművész

Horváth-Balogh Attila

Járási Ildikó a Ferenczy-díjat tanúsító díszoklevéllel Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Járási Ildikó Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkártól vehette át a rangos kitüntetést, az indoklás szerint kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként; különös tekintettel a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban látható Múzsák, valamint a gödöllői Szent István Egyetem Kollégiumába készített Reneszánsz emlék című muráliáira, nagy méretű alkotásaira, melyek egész Európában egyedülállók. A Ferenczy Noémi-díjat 1992-ben alapította a művelődési és közoktatási miniszter. A kuratórium tagjait a szakmai egyesületek javasolják, az elismerést évente tíz személy kaphatja meg. Idén 5-en vehették át a díjat, a vele járó plakett Kiss György alkotása.

 

Az emlékplakett, melyet Kiss György készített



- Természetesen, nagyon örülök a kitüntetésnek, egyrészt mert a szakma adja, másrészt mert úgy gondolom, ez eddigi pályafutásom legjelentősebb díja - bocsátotta előre Járási Ildikó, a magyar tűzzománc-művészet kiemelkedő alakja. - Nem tudtam róla, hogy megkapom, ezért nagyon kellemes meglepetésként ért. Hálás vagyok érte azoknak, akik odaítélték nekem ezt a szép elismerést és természetesen, mindazoknak, akik mindig mellettem álltak, támogattak és bíztak bennem, köszönöm a mestereimnek és a családomnak, különösen azt a türelmet, amit tanúsítottak irántam. Nagyon fontos és inspiráló egy művész számára, ha hisznek benne, a munkájában.

Járási Ildikó köztéri alkotásaiban gyönyörködhetünk többek közt a Hevesi Sándor Művelődési Központban, a Zalaerdő Zrt. székházában, a Kanizsai Dorottya Kórház sebészeti osztályán, Nagykanizsa polgármesteri hivatalának épületében. Számos elismerés birtokosa, 2000-ben Nagykanizsa Város Kultúrájáért, 2003-ban Zala Megyei Közgyűlés Alkotói Díj, 2019-ben Magyar Arany Érdemkereszt, tavaly pedig Nagykanizsa Városért kitüntetést vehetett át.

Várhatóan április végén nyílik meg a Thúry György Múzeum rendezésében az eddigi pályafutása 45 éves munkásságát bemutató összegző tárlata.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában