775. születésnap

2022.03.11. 14:00

Éljük meg Keszthelyt! Ünnepi évre készülnek, több mint 400 programmal

Több mint négyszáz rendezvényből álló programsorozattal köszöntik a város 775. születésnapját. Az ünnepi évben a Vajda-gimnázium alapításának 250., továbbá a Georgikon létrejöttének 225. évfordulójáról is megemlékeznek Keszthelyen.

Péter B. Árpád

Szálinger Balázs, Nagy Bálint és Kovács Szabolcs a sajtótájékoztatón

Forrás: Péter B. Árpád/Zalai Hírlap

A három év kihagyás után visszatérő és megújuló Helikoni Ünnepségekkel, egy rendhagyó helytörténeti könyvvel, formabontó kulturális sétákkal és játékokkal, városnapi közös tortázással, valamint Charlie-koncerttel is ünnepelnek idén Keszthelyen – adott ízelítőt a jubileumi év kínálatából Nagy Bálint polgármester, hozzátéve: a Goldmark Művelődési Központtal és a civil szervezetekkel, partnerekkel együtt azon dolgoznak, hogy egész esztendőben ünnepi hangulat legyen Keszthelyen.

 

Például a város napja ezúttal nem zárul le a pünkösdi hétvégével, hiszen helytörténeti rovatot indítanak Keszthely weboldalán, és jubileumi játékokat szerveznek a Hello Keszthely applikációban. 

 

Kovács Szabolcs polgármesteri turisztikai tanácsadó elmondta: a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal által összefogott EKF-projektek 100 milliós forrásból valósulnak meg, s a támogatásból olyan „zászlóshajók” újulnak meg, mint a Helikoni Ünnepségek vagy az ikonikus Keszthely Fest, ám emellett is rengeteg újdonsággal készülnek, a partnerekkel közösen több mint 400 programot szerveznek idén, amelyek jó része már megtalálható a város honlapján.

 

Az év első jelentősebb eseménye a Helikoni Ünnepség lesz április közepén. Erre több mint száz iskola kétezer diákja jelentkezett. A város születésnapja apropóján az eddigieknél is jobban bevonják a helyi közösségeket, művészeti csoportokat, amelyek külön színpadot kapnak a bemutatkozásra. A versengést 20 művészeti kategóriában, hat helyszínen tartják, sorolta Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, az „Irodalmi alkotás” kategóriafelelőse. 

 

A jubileumi évben a VSZK mellett közösségi teret alakítanak ki okospaddal, térbútorokkal, interaktív információs pontokkal, és szeretnék a város kulturális értékeit minél szélesebb körben megismertetni – olykor akár meghökkentő helyszíneken, figyelemfelkeltő projektekkel is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában