A víz világnapjára időzítették

2022.03.23. 10:00

Bemutatták a gyógyfürdők könyvét Zalaegerszegen

Kedden mutatták be a Magyarország gyógyfürdői 19–20. századi képeslapokon című albumot a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban.

Mozsár Eszter

Tóth János és Buda Attila a kötettel

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Papp Simon Népfőiskola Tagozat rendezvényét stílusosan a víz világnapjára időzítették a szervezők. A résztvevőket Péter Károly igazgató köszöntötte, majd a kötet szerzőpárosa, Buda Attila irodalomtörténész és az intézmény volt igazgatója idézte fel a könyv születésének történetét.

 

Tóth János érdeklődésünkre elmondta: hat évvel ezelőtt született meg a könyv ötlete, s a Trianon 100 rendezvénysorozatra szerették volna kiadni.

 

Trianon előtt Magyarország termálvíz- és gyógyfürdő-­nagyhatalom volt, 1920 után azonban ezek száma a harmadára csökkent. A korabeli képeslapokon, térképeken a Kárpát-medencei fürdők és azok egykori, valamint jelenlegi környezete látható, mellettük rövid történeti leírásokkal. A válogatás elsősorban a Felvidékre és Erdélyre fókuszál.

 

Buda Attila elmondta: családjában három generációra visszamenőleg gyűjtötték a képeslapokat, s a könyvben szereplők többségét a múzeumnak ajándékozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában