Minden második háztartás kutyatartó

2022.03.23. 18:00

Az állatvédelem közös ügy, sajtótájékoztatót tartottak Nagykanizsán

Cseresnyés Péter államtitkár és dr. Vetter Szilvia az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője "Közös ügyünk az állatvédelem" címmel tartott sajtótájékoztatót a nagykanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület Ady utcai telephelyén.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter és dr. Vetter Szilvia

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az állatmenhely megtekintését követően dr. Vetter Szilvia elmondta: a magyar rendkívül állatszerető nép, ezt mutatja, hogy míg 2018-ban minden harmadik, addig 2021 nyarán már minden második háztartás kutyatartó. Az adat nagy egyedszámot mutat, vagyis 3,5 millió kutya, 4 millió macska él az országban, s nagyjából 35 millió gazdasági haszonállatot tartanak.

 

– A tavaly az állatvédelemmel kapcsolatos nemzeti konzultáción 262 ezren nyilvánították ki a véleményüket - folytatta. - A kóbor állat állomány talán leghumánusabb csökkentése az ivartalanítás országos megszervezésében rejlik. Egyöntetű igényként merült fel a jogszabály módosítása, s létrehoztuk Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi, büntetőjogi környezetét. Most már 5 év szabadságvesztést is lehet kapni állatkínzásért. Az intézkedésekhez a tavalyi és az idei évben tervezetten összesen 2,5 milliárd áll rendelkezésre.

 

Cseresnyés Péter államtitkár hozzátette: a kanizsai menhely szerepe kulcsfontosságú, hiszen elhagyott állatokról gondoskodnak. Nemcsak a kormány, hanem bő tíz éve kezdődött egy intenzív együttműködés a város és a menhely között, melyből több fejlesztés valósulhatott meg. Amikor a kutyák chip beültetése elindult egy ideig ingyenesen tehették a kanizsaiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában