Töretlen lendülettel

2022.03.28. 06:50

Az agrárszektort megbecsüli a kormány, sajtótájékoztatót tartottak Nagykanizsán

Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken a Móricz művelődési házban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

Benedek Bálint

Sabján Krisztián, Cseresnyés Péter, Jakab István és dr. Viski József a sajtótájékoztatón

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A NAK Zala megyei elnöke, Sabján Krisztián elmondta: a helyi és környékbeli gazdálkodóknak fórumot is tartottak, ahol a közös agrárpolitika reformjáról s a támogatások gazdákat érintő változásairól tájékoztatták az érdeklődőket. 

 

– Minden kollégánk elkötelezett a zalai gazdák iránt, akik számíthatnak ránk – folytatta. – Az elmúlt évben 4310 földügyet dolgoztunk fel. Külön eredményként értékeljük, hogy a karácsonyfa-termesztők zalai kezdeményezésre idén is a területalapú támogatással megegyező mértékű nemzeti forrást kaphattak. 

 

– A lendületünk töretlen, hogy a magyar agrárium továbbra is stratégiai ágazat maradjon – tette hozzá Sabján Krisztián. 

 

Cseresnyés Péter államtitkár kiemelte: a kormányzat döntéseinek jóvoltából a föld azoknak a gazdáknak a kezébe került, akik szaktudással művelhetik meg. A szektor megbecsülésére garanciát jelentenek a jelenlegi kormány agrárpolitikai törekvései. 

 

– A zalai borra méltán büszkék lehetünk – folytatta. – Miután a szőlőművelés és a borkészítés sok munkát, szaktudást igényel, néhányan más alternatívával álltak elő. Büszkék vagyunk a négyhektáros becsehelyi kiviültetvényre, a szintén ezen a településen érő datolyaszilvára, a nagyrécsei áfonyára és egy speciális üvegházban szinte egész évben termő szamócára. 

 

Dr. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a gazdáknak nyújtott támogatásokról beszélt. Elmondta: eddig 78 milliárd forint támogatás jutott el Zalába. A 2021–2027-es időszakban már közel 4300 milliárd forintos forráskeretet biztosítanak vidékfejlesztésre. 

 

Az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Jakab István az uniós támogatásokról, a közös agrárpolitika változásainak tükrében adott képet a jelenlévőknek. Az új kihívásokra a magyar agrárium összefogásával lehet jól reagálni, s szerencsére ez megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában