Fokozatosan újult meg az egykori uradalmi központ

2022.03.07. 11:30

Átadták a községházát Kispáliban

Az elmúlt években – pályázati forrásokat felhasználva – fokozatosan újult meg a községháza, amely a helyi közösségi élet egyik központi helyszíne, mondta az átadó­ünnepségen Horváth Zsuzsanna polgármester. A felújításra a Magyar falu programból 5,1 millió forintot nyert Kispáli.

Jóna István

Vigh László és Horváth Zsuzsanna a felújított községháza előtt Fotó: Pezzetta Umberto

A községháza épülete 1928-ban épült, az egykori Steffler család uradalmi birtokának központja volt. Az eltelt közel száz esztendőben több funkcióval bírt az épület, míg a jelenlegi, közösségi szerepét el nem nyerte, idézte fel Horváth Zsuzsanna. 

Hozzátette, hogy az évek során többször felújították a házat kisebb lépésekben, mivel nagyobb központi támogatást nem sikerült szerezni a teljes renoválásra. A Magyar falu programból nyert forrásból a külső nyílászárók cseréje valósult meg. Az épület külső homlokzati színezését és a belső terek festését másfél millió forint önerőből oldotta meg az önkormányzat. 

 

Horváth Zsuzsanna elmondta: az épületben a könyvtáron és az orvosi rendelőn kívül négy civil szervezet számára biztosítottak helyet, melyek közül a Kispáli Ifjúsági Egyesület 1,5 millió forintot nyert az egyik irodahelyiség felújítására, bútorozására. 

Az ünnepélyes átadón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, aki a Kispáli szomszédságában épülő zalaegerszegi ZalaZone tesztpályáról is szólt, amely – mint mondta – nemcsak a környék, de a régió gazdaságára is hatással lesz. 

Kiemelte, hogy nemrég megújulhatott a településre vezető út, valamint a Magyar falu programban nyert forrásoknak köszönhetően élhetőbb és lakhatóbb lett a település. 

 

Zárásként Horváth Zsuzsanna a további tervekről beszélt, melyekben a faluházban működő orvosi rendelő felújítása és az épület külső akadálymentesítése szerepel. 

Az átadót követően a Tér-Zene Program keretében Jurina Beáta és Szilinyi Arnold tavaszköszöntő műsorát láthatták a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában