Hétszáz éves falak

2022.03.26. 06:50

Átadták a felújított Szent Ilona-kápolnát Teskándon

15 millió forintos állami támogatásból újították fel a 700 éves, Teskánd és Dobronhegy között található Szent Ilonakápolnát. Az ünnepélyes avatást tegnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján tartották.

Mozsár Eszter

Stróber László apátplébános áldotta meg a felújított kápolnát, balra Vigh László Fotó: Katona Tibor

Az Árpád-kori, egyhajós műemléket – ami a középkorban Dobronhoz tartozott – 2019- ben újították fel ugyancsak 15 millió forintból, ám további munkálatokra volt szükség – tájékoztatott Sipos László. Teskánd polgármestere hozzátette: a megszépült kápolna nemcsak liturgikus programok helyszíne, hanem remélhetőleg látogatott turisztikai célponttá, közösségi színtérré is válhat. A jelenlegi, egyházi tulajdonú ingatlanok fejlesztését célzó forrásból külső-belső felújítási munkálatokat, renoválást végeztek, lecserélték a tetőt, megoldották a szigetelést, egyszóval hosszú távú állagmegóvást tett lehetővé a nyertes pályázat – mondta el Sipos László.

 

Az ünnepségen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki elmondta: látszik, hogy ez a szakrális hely fontos a környéken élők életében, a kormány ezért is szívesen támogatta a kápolna felújítását. A politikus kiemelte: mindannyiunk felelőssége, hogy az ezeréves keresztény kultúra továbbra is virágozzon, gyermekeink pedig megfelelő példát lássanak erre.

 

Szalai Attila teskándi plébános arról szólt, hogy eddigi erőforrásaikat a rendszeresen használt egyházi épületekre fordították, s örvendetes, hogy ezúttal ez a szép műemlék is megújulhatott.

 

A Szent Ilona-kápolnát Stróber László kanonok, apátplébános áldotta meg, majd ezt követően ünnepi szentmisét celebrált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában