Sajtóbejárás

2022.03.09. 06:50

Április végén már látogatható lesz az élménypark – Új turisztikai komplexum az Alsóerdőn (videó)

Sajtóbejáráson tekintették meg a város és a megye vezetői az Alsóerdei Sport- és Élményparkot. Az eseményen részt vett Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár, Sárfalvi Péter sportigazgatásért és sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. A komlexumot várhatóan április végén vehetik birtokba a látogatók.

Mozsár Eszter

A salakos kerékpárpályán az U17-es válogatott utánpótlás-versenyzők edzése zajlott

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Modern Városok Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében egy 5,2 milliárd forintos projekt részeként teljesen megújult az egykori napközis tábor. A modernizált területen erdei kalandpark, különféle játszóterek, multifunkcionális sportpályák, füves pálya, KRESZ park, salakos kerékpárpálya, futópálya ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Balaicz Zoltán polgármester röviden felidézte a közkedvelt kirándulóhely történetét.

 

-  Aranyoslapot 1381-ben említették először Aranyoskút néven, a török idők után a húsvéti határjárás helyszíne volt. Az 1826-os tűzvész idején az itt található erdő fáit használták az újjáépítéshez. 1970-73 között épült a már nem látható, göcseji haranglábat idéző kilátó mellett a bazitai TV-torony, ami a kékestetői és a pécsi mellett az ország harmadik látogatható létesítménye. A 70-es években a napközis tábor is kiépült. Az új városvezetés 2014-ben azzal szembesült, hogy rendkívül leromlott annak állapota, ezért gondoltuk úgy, hogy megmentjük az emberek által annyira kedvelt sport- és kirándulóhelyet. Kapóra jött a Modern Városok Program, így a kormány támogatásával fejleszthettük a volt napközis tábor területét, illetve a későbbiekben a program érinteni fogja a búslakpusztai sportlőtér megépítését, továbbá a TV-torony felújítását és környékének rendbetételét – mondta a polgármester.

A sajtóbejárás résztvevői: Galbavy Zoltán (önkormányzati képviselő), dr. Pál Attila (a Zala Megyei Közgyűlés elnöke), Kovács Tamás (Szabadics Zrt. igazgatóságának elnöke), dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Izer Norbert, Vigh László, Balaicz Zoltán, Sárfalvi Péter, Balogh Gábor, Gecse Péter, Bognár Ákos (önkormányzati képviselő), Szilasi Gábor (önkormányzati képviselő)
Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elsőként megdicsérte a kivitelező Szabadics Zrt. magas színvonalú munkáját. Ezt követően arról szólt, hogy a sport- és élménypark minden korosztály számára biztosít majd elfoglaltságot. A politikus a Gurul a térség elnevezésű, tesztpályát bemutató kerékpáros bejárások mintájára családi biciklizést szervez, ami az Olai templomtól indulva, a belvárost érintve az alsóerdei élményparkban zárul. A program egyfelől az egészséges életmódot népszerűsítené, másfelől visszadná a pandémia előtti felhőtlen közösségi életet.

 

A rendezvényen részt vett a zalai kötődésű Izer Norbert, aki hangsúlyozta, hogy a fejlesztés hozzájárul a város vonzerejének és az itt élők életminőségének növeléséhez. 

 

- A Modern Városok Program az egyik legeredményesebb kormányzati programok egyike, ami a megyei jogú városok fejlesztései terveihez nyújt költségvetési támogatást  – mondta az államtitkár. - Ezek között sport, kulturális, oktatási beruházások, műemlékek felújítása és közlekedési fejlesztések szerepelnek. Ez számokban kifejezve 23 város, 272 fejlesztés, összesen 4000 milliárd forint értékű beruházás. A kormány álláspontja jól ismert, erős vidék nélkül nincsen erős gazdaság. Ezért a Modern Városok Program mellett az uniós fejlesztési projektek és a Magyar Falu Program is támogatja a hazai beruházásokat. Varga Mihály pénzügyminiszter üzenetét tolmácsolva megerősítem, hogy a beruházások továbbra sem állnak le, a közeljövőben körülbelül 1800 milliárd forint fejlesztési forrást juttatunk el a magyar településekre, ami a helyi gazdaság erősítését, a foglalkoztatást és a közszolgáltatások fejlesztésést segítik.

 

A sajtóbejárás végén a meghívott vendégek Gecse Péter alpolgármester vezetésével megtekintették a komplexumot, s a helyszínen tartott kerékpáros edzést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában