Érzékenyítés

2022.03.05. 12:00

A szépség kortalansága: "Szeretest" projekt Nagykanizsán

A „Szeretest” projekt kampányában, a Kortalan Szépségben 50 év fölötti hús-vér nőket fotóztak, akik nem csak külsejüket, de történeteiket is bátran megmutatják. Felvállalta magát a kanizsai Győrfy Anikó, az Alapítvány az autista gyermekekért (ALAUTI) elnöke is.

Benedek Bálint

Győrfy Anikó a jövő felé irányítja figyelmét Fotó: Czukor Zoltán

A „Szeretest” egy érzékenyítő projekt és egyben közösség, amely egymást támogatva, elfogadva mutatja be az emberi test sokszínű szépségét. 

 

 

Ehhez a kampányukhoz 50 éves és a feletti hölgyeket fényképeztek le sminkben, ám a fotókat nem módosították. Az alapítók célja a valós arcok és történetek bemutatása, a korosztály felkarolása, segítése. Szerintük attól, hogy egy nő öregszik, éppolyan értékes, mint előtte. Szeretnék megakadályozni az ageizmust, vagyis a koralapú diszkriminációt. Valós bántások ezek, hiszen előfordul például, hogy idősek jelenlétében gyakran már lassabban beszélünk vagy a szavakat jobban formálva ejtjük, arra bazírozva, hogy az illetők hallása, beszédértése már rosszabb, mint fiatalabb korukban. Az országban a családon belüli, bejelentett erőszakos, fizikai bántalmazással járó bűncselekményekben áldozatokként szereplő idősek száma 2007-ben 1233 volt. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az erőszakban csak ennyi idős ember érintett. A családi diszkrimináció valamivel enyhébb és sokkal enyhébb változatai természetesen még ennél is gyakoribbak: ide tartozik a túl- vagy alulgyógyszerezés, az illemhelyre kijutás korlátozása, a túl- vagy aluletetés, illetve a családi hierarchia indokolatlan megbontása, vagy az idős ember hátrányos megkülönböztetése fizikai vagy mentális okokra hivatkozva. Ide tartoznak az idősek „átverései” a házaló kereskedők által, vagy az unokázós csalók. 

 

 

– Nagyszerű élményt jelentett a fotózás, feltöltött energiával azáltal, hogy megmutathattam a nőiességemet – mesélte az ötvenegy éves Győrfy Anikó. – Az életszakaszaimmal párhuzamosan képviseltem különböző társadalmi ügyeket: a születés hetét, az autizmust. Ebben az életszakaszomban szembesültem először a koralapú diszkriminációval. A projektben való részvételemmel az eddig átélt traumákat szeretném jobban feldolgozni, melyek meghatározták egész eddigi életemet és a testemhez való viszonyomat. Igazából mindig láthatatlan akartam maradni, nemhogy nő. Már évek óta dolgozom magamon szakmai támogatással. Az elmúlt egy évben pedig különleges szeretettel vettek körül a barátaim és a munkatársaim, ezért örökké hálával tartozom. Most rajtam a sor, hogy elfogadjam a múltat, új jövőt építsek, melyben a testemet is elfogadhatom. A történtek ellenére pozitív személyiség maradtam, és innentől kezdve minden születésnapomat szeretném teljességgel megélni. A fiatal éveim már elmentek, de tudom, hogy egy érettebb – túlélő – identitással még előttem van sok szép év. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában