Frissen Zalából

2022.02.10. 14:32

Zalában eddig 23 egyéni képviselőjelölt igényelt ajánlóívet

Zala megyében mintegy 221 ezer választópolgár szavazhat az április 3-i országgyűlési választáson és a népszavazáson. A tudnivalókról csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a megyeházán dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője.

Szabó Judit

Dr. Mester László a sajtótájékoztatón

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az Országgyűlés 199 képviselőjét vegyes rendszerben választjuk meg április 3-án – 106 képviselőt egyéni körzetben, 93-at listáról –, és ugyanezen a napon országos népszavazást is lebonyolítanak. Dr. Mester László elmondta, hogy Zalában három választókerület van, az 1. számú, zalaegerszegi székhelyűhöz 76 település, a 2.-hoz (Keszthely) 100, a 3.-hoz (Nagkanizsa) 82 település tartozik.

A választás egyfordulós, részvételi küszöb nincs. Képviselő az lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja, szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani.

Dr. Mester László közölte: a népszavazás akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, s akkor eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele azonos választ adott a kérdésre.

Visszatérve az országgyűlési választásra, a jelöltek függetlenként vagy párt jelöltjeként indulhatnak, a pártok közösen is állíthatnak jelöltet. Az egyéni választókerületben a jelöléshez 500 választópolgár ajánlása szükséges. Egy személy több jelöltet is ajánlhat, de mindegyiket csak egyszer. Az ajánlás nem vonható vissza.

Az aláírásgyűjtés február 12-én, szombaton kezdődhet. A választáson egyéniben indulni szándékozók közül a zalai 1. választókerületben nyolcan kértek ajánlóíveket csütörtök reggelig, a 2. választókerületben heten, a harmadikban nyolcan. Az íveket legkorábban szombaton vehetik át.

Ajánlásokat február 25-én 16 óráig lehet gyűjteni. Tilos ilyen tevékenységet folytatni az ajánlást gyűjtő és az ajánló munkahelyén munkaidejében, állami és önkormányzati szerveknél, felsőoktatási és köznevelési intézményekben, tömegközlekedési eszközön, egészségügyi szolgáltatónál, a honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévő személynél munkavégzés közben, továbbá a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulása nélkül közforgalom számára nyitva álló magánterületen. A tiltott helyen gyűjtött ajánlás érvénytelen. Panaszt ezzel kapcsolatban az egyéni választókerületi választási bizottsághoz lehet benyújtani.

Legkésőbb február 11-én minden olyan választópolgárnak kézhez kell kapnia a Nemzeti Választási Iroda értesítőjét a névjegyzékbe vételről, aki január 26-án szerepelt a szavazóköri névjegyzékben. Aki január 26. után került be, a felvételéről a helyi választási iroda ad át vagy küld értesítőt, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A központi névjegyzéket érintő kérelmek (például a nemzetiségi névjegyzékbe vétel, a személyes adatok kiadásának tilalma, segítség a fogyatékkal élők szavazásához) egész évben folyamatosan beadhatók. Január 27-től a szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmek is benyújthatók (mozgóurna igénylése, átjelentkezés másik szavazókörbe, külképviseleti névjegyzékbe vétel). Az utóbbiak határideje  március 25. 16 óra, de mozgóurna még a szavazás napján is kérhető a szavazókörben 12 óráig. Zalában eddig 170 igénylés érkezett külképviseleti névjegyzékbe vételre, 278 átjelentkezésre, és 17-en kértek mozgóurnát.

A megyében az aktuális adatok szerint mintegy 221 ezer ember szavazhat április 3-án. A hivatalos kampányidőszak a voksolást megelőző 50. naptól,  február 12-től a szavazás lezárásáig tart. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában