Frissen Zalából

2022.02.04. 16:41

Vadászgépeket tankoltak Nagykanizsa felett, olvasóink rögzítették (videó)

Nagykanizsai olvasóinknak péntek délután különleges élményben lehetett részük, hiszen az égre tekintve megfigyelhették miképp tankolnak a vadászgépek a levegőben.

Benedek Bálint

Forrás: Lejer Tamás

– A kocsiból szálltam ki a Kanizsa Centrumnál, amikor erős zúgást hallottam fentről, azonnal felnéztem – mesélte Kálovics Tamás. – Az interneten rákerestünk, hogy mit láthatunk épp, ott találtuk meg: gyakorlat folyik Magyarország ezen részén a NATO gépei légi üzemanyag töltést gyakoroltak. A Flightradar elnevezésű programon keresztül pontosan nyomon követhető volt az üzemanyag töltő gép útja, ami a számításaink szerint abban az időszakban 11 kört tett meg Kaposvár és Kanizsa között.

Forrás: Lejer Tamás

Kálovics Tamás videót készített a látványról, míg Lejer Tamás néhány fényképen örökítette meg a nem mindennapi jelenetsort.

 

A nagykanizsai Perkó Zsolt szintén délután hallotta meg a repülőgépek hangját. Ekkor jutott eszébe, hogy az interneten olvasta:vadászgépek gyakorlatoznak Somogy megye felett. Kiváncsiságból megnézte a flightradar24.com oldalon, hogy vajon egy katonai gépet megmutat-e. 


– Szépen látszott, hogy ez a France-Air Force FAF40099 lajstromjelű Airbus A330-243MRTT típusú tanker gépe, ami egy Marseille melletti bázisról indult - mesélte. - Gyorsan kiszaladtam egy binokulárral (kettős távcső - szerk.) a kezemben az erkélyre, ami kelet felé néz és az amúgy szabad szemmel is látható repülőt könnyen sikerült megpillantanom. Éppen két vadászgép tankolt. Több kört is tettek, így később már fényképezőgéppel a kezemben vártam, hogy a következőben ismét Nagykanizsa légterébe érjenek. Előfordult olyan is, amikor csak a tanker egymaga tért vissza. Azonban még ebből a távolságból is jól kivehető volt a két hátsó szárny mellett jobbról és balról a tankoló tömlők végén, filmekből is már jól ismert tölcsér, amibe bele kell "találni" a vadászgép tankoló csonkjával. Az adatok szerint szerint 22 ezer láb magasan repült a gép, ami hozzávetőlegesen 6700 méter. 

Forrás: Perkó Zsolt

Perkó Zsolt jó elfoglaltságot talált, hiszen közel másfél órát töltött az erkélyen. Nem számolta a köröket, de szerencsésnek érzi magát, hogy megfigyelhetett egy ilyen folyamatot.

 

A kanizsai olvasóink által rögzített felvételek kapcsán mi is utánajártunk az eseményeknek. A honvedelem.hu oldalán fedeztük fel a „Neptune Strike 2022” elnevezésű többnemzeti gyakorlatot, melynek célja a NATO-tagállamok haderejei közti együttműködés erősítése. A közleményből kiderült: F/A-18 Super Hornet vadászbombázók a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő, az Amerikai Haditengerészet állományába tartozó CVN75 USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó fedélzetéről szállnak fel és onnan érkeznek hazánk légterébe. A viszonylag nagy távolságú repülés után légi utántöltést hajtanak végre, majd a magyar előretolt repülésirányítókkal a közvetlen légi támogatás eljárásait gyakorolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában