Közösség, hagyományőrzés

2022.02.28. 14:00

Újabb rendezvényt tartottak a dél-zalai települések összefogásában

Hagyományteremtő céllal fa- és disznóvágó fesztivált rendeztek szombaton Nagybakónakon, a focipályán.

Horváth-Balogh Attila

Szüleink, nagyszüleink hagyományainak továbbadásáról szólt a látványdisznóvágás is

Forrás: Gergely Szilárd

Az első alkalommal lebonyolított eseményre az Újudvar, Csapi, Magyarszentmiklós, Nagybakónak, Nagyrécse, Zalakaros önkormányzatai és az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület alkotta konzorcium által megvalósított, Dombhátról dombhátra című projekt keretében került sor. 

 

 

– A projekt célja, hogy újraélessze a települések közösségi életét és összekovácsolja a konzorciumban részt vevő településeket – bocsátotta előre Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere. – A projekt keretében sikerült beszerezni két rendezvénysátort is, melyeket reményeink szerint nagyon jól tudunk majd használni a jövőben, amikor is szeretnénk további nívós programokat szervezni a Nagybakónakon élőknek és a partnertelepülések lakóinak egyaránt. 

 

 

Az esemény reggel egy 200 kilogrammos sertés „likvidálásával” indult, majd a hagyományos feldolgozás következett. A meghirdetett favágóverseny nevezők hiányában elmaradt, a kapcsolódó szakmai gépbemutató viszont többeket érdekelt. A felnőttek főzőversenyen vehettek részt, a húsalapanyagot a feldolgozott sertésből biztosította az önkormányzat. A megmérettetésre 7 közösség nevezett, köztük a helyi Hegedűs István és csapata, melynek alkalmi szóvivője, Árok Bence elárulta: gulyást főztek, minden olyan klasszikus hozzávalóval, ami egy jó gulyásleveshez szükséges. A másik szabadon választható étek a pincepörkölt volt. 

 

 

Köszöntötte a szép számú megjelentet Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is. 

 

 

– Nagy örömmel tölt el, hogy egy héten belül a konzorcium immár 3. rendezvényén lehetek jelen – mondta Bene Csaba. – Azt gondolom, a pandémia után nagyon fontos, hogy a rendezvények segítségével ismét megszervezzük közösségeinket, és ahogy az itt is történik, továbbadjuk a fiataloknak a hagyományainkat. 

 

 

Cseresnyés Péter azt emelte ki köszöntőjében: a hét település összefogásával született rendezvénysorozat mindannyiunk, az egész dél-zalai térség érdekét szolgálja, hiszen a híradásokon keresztül megmutatja a külvilágnak, hogy ez a vidék mennyire sokszínű és milyen sok aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában