Frissen Zalából

2022.02.18. 11:30

Ösztöndíjat alapítot­tak roma fiataloknak Nagykanizsán

A Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete (DRVE) a Honvéd Kaszinóban rendezte meg a Roma nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek szerepe a romaintegrációban című konferenciáját.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter államtitkár, Tejfel József, a DRVE elnöke, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára és Balogh László polgármester

Forrás: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Az eseményen Balogh László polgármester hangsúlyozta: nehéz úgy beszélgetni a rendkívül fontos romaintegrációról, ha eközben vitatottá lesz saját nemzeti örökségünk és történelmünk léte.


– Szükségünk van a roma közösség múltjában kialakult és jelenében őrzött értékekre  – folytatta. 


– Az általuk kitermelt tudásra, mindarra, amely a saját életükben, közösségeikben vonzerőt, összetartó erőt biztosít számukra, amiért büszkék lehetnek önmagukra és kultúrájukra. Alapvetés a magyar kultúra megőrzése, a határon túli nemzetrészek tradíciójának a fenntartása, a nemzetiségek nyelvének és táncainak a továbbélése. 


Cseresnyés Péter államtitkár megnyitójában elmondta: a DRVE az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A szervezet a kezdetektől komoly eredményeket ér el, és példát mutathat mindenkinek, közvetíti a kultúrát, valamint tanodát is alapított, amely kiválóan szolgálja az integrációt 
– A dolgozni akaró, képzett embereket a magyar munkaerőpiac tárt karokkal fogadja – mondta. – A képzésekben segítenek az iskolák, a különféle szervezetek és a tanodák, kellő motivációt adva a tanulni vágyóknak. 


Fehér Ildikó, a DRVE szakmai vezetője szervezetük küldetéséről beszélt. Bejelentette: a tavaly elhunyt vezetőjük, Nagy József György emlékére ösztöndíjat alapítottak. 


– Számára kiemelt fontosságú feladat volt a gyermekek, fiatalok tanulásának segítése – mutatott rá Fehér Ildikó. – Az augusztustól induló ösztöndíjprogrammal szeretnénk a diploma megszerzésére készülő, Zala megyei roma ifjúságot ösztönözni, a nehezebb szociális helyzetben lévő, tehetséges fiatalok továbbtanulását támogatni. Az ösztöndíj elnyerésének feltétele az állandó zalai lakhely és a felsőoktatásban aktív hallgatói jogviszony. Félévente egy lány és egy fiú nyerheti el az egyszeri 100 ezer forintos támogatást. Döntéskor az első féléves hallgatók esetében felvételi pontszámot, a második félévtől az előző tanulmányi félév súlyozott átlagát vesszük figyelembe. Szeretnénk, ha a támogatandó fiatalokra zalai szervezetek vagy önkormányzatok tennének javaslatot. 


A folytatásban többek között Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában