Frissen Zalából

2022.02.17. 14:00

Működésre és fejlesztésekre közel 9 milliárdot terveztek Keszthelyen

Ellenzéki igenek nélkül fogadták el a város idei költségvetését, amelynek főösszege 8 milliárd 753 millió forint, amelyből fejlesztésekre is bőségesen jut forrás.

Péter B. Árpád

A képviselők több mint 8,7 milliárd forintos büdzsét fogadtak el idénre

Forrás: Belovári András

Nagy Bálint polgármester arról beszélt, a költségvetés megalkotásánál az lebegett a szemük előtt, ami az előző esztendőkben is: stabil büdzsé segítse a város működését és fejlődését. 


A Covid ugyan komoly gazdasági problémákat okozott, de az előző két évben igyekeztek a maximumot kihozni a város lehetőségeiből, s erre az esztendőre is ebben a szellemben készülnek, emelte ki a polgármester, hozzátéve: a működés mellett hangsúlyt fektettek a fejlesztések pénzügyi tervezésére is. 


– A TOP-plusz-forrásokból ebben az uniós ciklusban Keszthelynek 8,8 milliárd nevesített keret áll rendelkezésére – szögezte le Nagy Bálint. – Ennek lehívásához szükség van megfelelő előkészítésre, aminek a forrásigényét is beterveztük a mostani költségvetésbe, tehát ez a munka is elindulhat. 


A városvezető kiemelte: emellett jelentős fejlesztéseket terveznek a saját költségvetésük terhére, ami elsősorban infrastrukturális beruházásokat jelent. Terveik szerint folytatják s befejezik a városi kamerarendszer kiépítését, továbbá utca- és járdafelújítások költségével is számoltak a büdzsé összeállításakor. 


Például az Erzsébet királyné útjának alsó szakaszát teszik rendbe, és minden hasonló beruházásnál a közműszolgáltatókkal egyeztetve, a szükséges hálózati felújításokkal együtt végzik majd a munkát, akárcsak tavaly. 


A Fő tértől a posta felé dísz­burkolatot építenek majd, ami „nemcsak funkcionális, hanem esztétikai fejlesztést is jelent”, tette hozzá Nagy Bálint, aki arról is beszélt, a civil szervezeteknek és a sportegyesületeknek a korábbi éveknél jóval több forrás áll majd rendelkezésükre, nagyjából megduplázták ezt a költségvetési sort a korábbi esztendőkhöz képest. 


A polgármester közölte: az intézmények biztonságos működtetésére is megfelelő források állnak rendelkezésre, „a humán feltételek is adottak”, s fejlesztési forrásokat is terveztek ezekre a területekre. 


Mindemellett a költségvetést jelentős, több mint félmilliárd forintos általános tartalékkal fogadták el, amelyből például a pályázatokhoz szükséges összegeket biztosítják majd. 


Az idei büdzsét is ellenzéki igenek nélkül fogadták el, akárcsak az elmúlt években – tette hozzá Nagy Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában