Frissen Zalából

2022.02.07. 11:30

Megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett fiatalok közös tárlata Keszthelyen

A városhoz kötődő, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett fiatalok közös tárlatával indította az idei évet a Balatoni Múzeum.

Mozsár Eszter

Burucs Szabolcs, Agárdi Olivér, Péczeli Bauer Margit, Tóth Xénia, Hermán Alíz, Wechter Ákos, Miklós Hajnal és Hermann Zsófia (Molnár Eleonóra nem volt jelen) a megnyitón

Fotó: Pezzetta Umberto

Agárdi Olivér, Burucs Szabolcs, Hermann Zsófia, Hermán Alíz, Miklós Hajnal, Molnár Eleonóra és Tóth Xénia tárlatát április 2-ig nézhetik meg az érdeklődők. Elgondolkodtató, az érzelmekre apelláló installációk, grafikák, olaj- és akvarellfestmények fogadják a látogatót. A válogatás nem tematikus, elsődleges célja, hogy a magas művészetre irányítsa figyelmünket. 

A kiállítókban közös, hogy a 2000-es években végezték el a Magyar Képzőművészeti Egyetemet vagy folytattak ott tanulmányokat. A tárlatnak örömmel adott helyet a közgyűjtemény, ahol évente több képző- és iparművészeti kiállítást rendeznek. Régi hagyomány, hogy pártolják a fiatal alkotók munkásságát, mondta Klinger László múzeumigazgató-helyettes a pénteki megnyitón. Nagy Bálint polgármester arról beszélt: Keszthely minden időben a kultúra központja kíván lenni, másrészt a határokat kitolva folyamatosan térségben gondolkodnak. 

 

Végül megemlítette, hogy a fiataloknak mindig jövőképet kívánnak mutatni. Ezt erősítik azok is, akik átmenetileg visszatérnek szülővárosukba, ahogy a mostani kiállítók közül többen. Péczeli Bauer Margit textiltervező művész a közösen eltöltött időt idézte fel, amikor ő és pedagógustársai készítették fel az alkotókat az egyetemi felvételire. Mint mondta, megható látni, ahogy az egykori diákokból kiállító művészek lettek. Wechter Ákos festőművész arra kért mindenkit, hogy ne keressenek hasonlóságokat a művek között, hiszen a kortárs képzőművészet éppen a sokszínűségéről híres. Azért szerethető, mert meglepetésekkel szolgál és nem akadémikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában