Közép-Európa hangja

2022.02.21. 20:10

Megállapodást írt alá a szlovén és a magyar kormányfő Lendván

„Olyan időket élünk és még inkább olyanokat fogunk élni, amikor a barátság lesz a legértékesebb valuta, és az őszinte barátság, a történelmi sorsközösség a legértékesebb dolog” – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Muravidék központjában.

Korosa Titanilla

Magyar János lendvai polgármester, valamint a két kormányfő, Orbán Viktor és Janez Jansa a találkozón Fotó: Korosa Titanilla

A magyar kormányfő Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel írt alá megállapodást a vegyes nemzetiségű területek fejlesztéséről: a két ország a muravidéki magyarok, illetve a rábavidéki szlovének érdekében küld évi 5-5 millió eurót a 2022-től 2026-ig terjedő időszakban, szociális, illetve gazdasági célokra.

 

A két fél közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor fontosnak nevezte a megállapodást, mely nemcsak az itt élőknek, de minden szlovénnak és minden magyarnak jó, mivel erősíti a két ország közt meglévő barátságot és szövetséget.

 

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy bár a pandémia meggyötörte Magyarországot és Szlovéniát is, de mindkét ország sikeresen védekezett, és gazdaságaik - párját ritkító módon - erősebben jönnek ki a válságból, mint amilyen állapotban annak kezdetén voltak. A jövőre nézve úgy fogalmazott, hogy sok kihívással állunk majd szemben, ebből csak az egyik az orosz-ukrán konfliktus és a világgazdasági átrendeződés, mely a Kelet javára és a Nyugat rovására zajlik le. Jelezte: megváltozott a helyzet Európában, a nyugati gazdaságok a közép-európaiak nélkül nem működnek többé.

 

- Ez az egyik magyarázata - mondta Orbán Viktor -, hogy Magyarország bátrabban áll ki a saját igaza, a saját fölfogása, saját tervei mellett. Mi nem bajkeverők vagyunk, csak tudatában vagyunk, hogy a mi hangunkat legalább ugyanolyan mértékig meg kell hallgatni Brüsszelben, mint a nyugat-európai országokét.

 

A miniszterelnök megjegyezte: áprilisban négy fontos hétvége lesz - a húsvét, valamint a magyar, a szlovén és a francia választás. Végezetül örömét fejezte ki, hogy szlovének és magyarok "egy húron pendülnek", és egymás kisebbségeiben nem konfliktust, hanem erőforrást látnak.

 

Janez Jansa elmondta: 30 év telt el azóta, hogy az első egyezményt aláírták a kisebbségek védelméről. Kiemelte: Magyarországgal jó az együttműködés az energiapolitika, az infrastrukturális fejlesztések és a kereskedelem terén is, illetve van még kiaknázatlan potenciál is. Emellett méltatta a magyar gazdaság 7 százalékos növekedését és a magyar járványkezelést.

 

Kérdésekre válaszolva szó volt még az európai energiaválságról, az orosz-ukrán konfliktusról és a közelgő parlamenti választásról is.

 

Hétfőn együttműködés jött létre az oktatás, a tudomány és a kultúra terén is. Ezt Magyar Levente parlamenti államtitkár és Simona Kustec szlovén oktatási, tudományos és sportminiszter írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában