Körkép

2022.02.24. 16:00

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: Zala hat településén 40 baglyot találtak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közzétette a településeken telelő erdei fülesbaglyok számbavételére indított lakossági felmérés végeredményét. Az akció keretében Zala hat településén 40 madarat találtak.

Varga Andor

Telelő erdei fülesbaglyok Fotó: Orbán Zoltán/MME

Az MME honlapján közzétett térkép szerint e települések közül négy a Mura mentén, egy a vasi határ közelében, egy pedig a Balaton partján található, ám Zala ezzel együtt továbbra sem számít a baglyok kedvencének: csak Nógrád és Somogy megyéket sikerült "megelőznünk". Az országban megtalált 11 040 telelő fülesbagolyból a legtöbb Jász-Nagykun- Szolnok (2871 példány), illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg (2228) megyét választotta.

 

 

Települési bontásban idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly (324), kétszáz fölé még Mezőtúron (279), Kisújszálláson (259) és Hódmezővásárhelyen (202) nőtt az állomány.

 

 

Az MME honlapjának cikke külön kiemeli a felmérésben részt vett iskolai csoportokat, és köztük a Bagodi Fekete István Általános Iskola zalacsébi 2. osztályát, akik ezek szerint valóban a névadó szellemében cseperednek az intézményben. Az MME közleményben tudatta: a számlálásban minden korábbinál több adat futott be, a végeredmény mégis harmadával kevesebb madár, mint egy évvel ezelőtt. Ennek hátterében két ok állhat. Egyrészt a madaraknak táplálékul szolgáló mezei pockok állománya a tavalyi csúcs után idén - természetes módon - erősen visszaesett. Másrészt a felmérés idején viharos szél uralta az országot, védett helyre kergetve sok madarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában