Frissen Zalából

2022.02.15. 10:00

Kiszebábbal búcsúztatták a telet Zalaegerszegen

A télbúcsúztatás jegyében telt a vasárnap délután a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban a Farsangi Nyitott Műhelygalériák napja és Hagyományok tára programján.

Mozsár Eszter

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A január végén nyílt vitrinkiállításon a mohácsi busójárás kellékeit láthatták a vendégek, ezen a hétvégén pedig Jaksics György fafaragó és Harmatos Zoltán busómaszkfaragó népi iparművész tartott mesterségbemutatót az érdeklődőknek, akik maszkot faraghattak és kereplőt készítettek. A jurta mellett a csipkekészítéssel és hímzéssel lehetett ismerkedni. A gyerekek busó hűtőmágnest agyagoztak, papírból formáztak maszkot, és textil busó ujjbábok születtek. A konyhában finom rózsafánkot sütöttek a vállalkozó kedvűek. Sötétedés után elégették azt az embernagyságú szalma kiszebábot, amit Balogh Mihály fafaragó népi iparművész és Pozvai Andrea öltöztetett fel. Ezt örökítettük meg, a képen Vinkó Szófia és Vinkó Marcell helyezi el az égetésre váró kiszebáb kendőjébe a tél- és gondűző cédulát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában