Frissen Zalából

2022.02.19. 13:00

Kerüljük a találkozást a rókákkal, oltassuk a háziállatot

Manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetünkben is. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák mennek be lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz – olvashatjuk a NÉBIH veszettségmentesítési programjának oldalán.

Péter B. Árpád

Ne közelítsük meg a rókákat

Forrás: NÉBIH

Az információs felületre a keszthelyi hivatal hívta fel a figyelmet, mivel „a vadásztársaságok csak a lakott területtől távol intézkedhetnek, az önkormányzatnak pedig nincs hatásköre a rókaszaporulat csökkentésére”. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy a Nébih illetékes osztályát hívják, ha lakott területen belül rókával találkoznak; a telefonszám: 06-80/263-244. 

A hatóság a honlapján leszögezi, a róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre állnak rágcsálók, amelyek a fő zsákmányállatai, ezenkívül a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel is sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás, mint az, amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának. 

A róka képes megszokni az ember közelségét, félelem nélkül mozog az utcákon és a kertekben, tehát ha rókát látunk lakott területen, az nem azt jelenti, hogy az állat biztosan veszett. A Nébih azt javasolja: ha találkozunk a mesebeli Vuk valódi rokonaival, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt, hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, biztosan kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást – fogalmaz a tájékoztató. 

Veszettségre akkor kell gyanakodni, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni. Az is gyanús, ha embert vagy háziállatot támad meg, vagy éppen görcsrohamokat, esetleg bénulást látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy bejelentést tenni a Nébih zöldszámán. 

A hatóság arra is figyelmeztet: a rókával, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, megfogni pedig végképp tilos. Fontos az is, hogy kutyáinkat és kijáró macskáinkat rendszeresen oltatni kell veszettség ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában