Légicsapások

2022.02.26. 08:56

Kemény harcok zajlanak Zalaegerszeg testvérvárosa, Herszon közelében is

Az ukrán hadsereg közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

MTI, zaol.hu

Tüzérségi találatott kapott házak Mariupolban, február 24-én

Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.

 

"Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni" - szögezte le. 

A kutyáját viszi egy férfi a délkelet-ukrajnai Mariupolban február 24-én

Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Eközben egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy puskaropogás hallatszott az ukrán főváros, Kijev kormányzati negyedének közelében szombat reggel. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik.

 

Kijevi tisztségviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy keressenek menedéket, kerüljék az ablakokat és az erkélyeket, illetve tegyenek meg minden óvintézkedés a leomló törmelék és a lövedékek ellen - tájékoztatott az MTI.

 

Testvérvárosok 

 

Mint arról pénteken beszámoltunk, Zalaegerszegnek két testvérvárosa is van Ukrajnában. Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatójában kitért arra, hogy a kárpátaljai, fele részben magyarok által lakott Beregszász polgármesterével, Babják Zoltánnal már felvette a kapcsolatot. Amiben tudnak, segítenek. 

 

Babják Zoltán szombaton arról írt közösségi oldalán, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztérium javaslatára megszűnik az oktatási folyamat minden intézményben, tehát az iskolákban leáll a távoktatás, és kéthetes szünidőt rendelnek el. Az óvodák továbbra is zárva maradnak. 

Herszon 1986 óta a zalai megyeszékhely testvérvárosa. A város polgármesterével egyelőre nem sikerült kapcsolatot létesítenie Balaicz Zoltánnak. Bejegyzésében leszögezte: amennyiben a későbbiekben bármilyen lehetőség adódna, a humanitárius segítséget hozzájuk is eljuttatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában