Újabb magyar a világűrben?

2022.02.10. 10:00

Hévízi középiskolásoknak tartott élményórát Farkas Bertalan

Farkas Bertalan, az első – és mindmáig egyetlen – magyar űrhajós tartott élményórát a Bibó-gimnázium diákjainak. Arról is beszélt, néhány év múlva ismét eljuthat az űrbe egy hazánkfia vagy -lánya.

Péter B. Árpád

Farkas Bertalan: A világűrben csak a csapatmunka működik

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A casting megkezdődött, s mindenki számára nyitott – ezúttal nem csak a vadászrepülő-pilóták közül válogatnak, mint az ő idejében, s örömteli, hogy a jelentkezők 20 százaléka nő, fogalmazott Hévízen az első magyar űrhajós. A kiképzés-kiválasztás persze komoly s emberpróbáló – és végül csak egy maradhat, mint a Hegylakóban. 

 

 

Rengeteg nagyszerű élmény és bonyolultabbnál bonyolultabb helyzet kísérte a felkészülését és az űrutazását – összegezte lapunk kérdésére Farkas Bertalan, kiemelve: a stressz mindennapos volt, de „ezt nem szabad összekeverni a félelemmel, mert arra nem volt idő…” 

Az első magyar űrhajós nyolc napot töltött a világűrben, aminek a legfontosabb eredménye, hogy a magyar mérnökök által fejlesztett Pille nevű, a kozmikus sugárzás mérésére alkalmas műszerrel dolgozhatott, amire korábban senkinek nem volt alkalma. 

 

 

A magyar nemzet számára ez azért is fontos, mert ennek az eszköznek a továbbfejlesztett változatai később a Szaljut–7 és a Mir űrállomáson szolgálták a kutatást, ma pedig a világűrben keringő ISS fedélzeti műszereként használják. Ezekkel máig több mint 80 ezer mérést végeztek – ám a kezdetek Farkas Bertalan nevéhez köthetők. 

 

 

A világűrben csak a csapatmunka működik, aminek az alapja a kölcsönös bizalom, tette hozzá az első magyar űrhajós, akit néhány éven belül újabb hazánkfia követhet, a kiválasztási folyamat már elindult. 

 

 

– Több mint 230 jelentkező van, és a 20 százalékuk hölgy – szögezte le örömmel Farkas Bertalan. – Aki majd végül repülhet, arra komoly tudományos feladatok várnak odafönn. 

 

 

Az első magyar űrhajós nevét a 240757 Farkasberci nevű kisbolygó is őrzi, amit Sárneczky Krisztián fedezett fel 2005. május 26-án. A dátum azért érdekes, mert 25 évvel azelőtt, 1980-ban pont ezen a napon repült fel Farkas Bertalan az Interkozmosz program keretében. 

 

 

Az egykori vadászpilóta és űrhajós ezzel kapcsolatban azt mondta: szerinte ez a tisztelet jele, ő pedig ezt igyekszik viszonozni, például azzal, hogy a fiatalok körében népszerűsíti az űrkutatást – és az ehhez szükséges tanulást. 

 

 

– Kell hozzá hihetetlen elkötelezettség, elszántság és alázat, mert ha az nincs, akkor szóba sem jöhet az űrrepülés. Akiben nincs meg mindez, meg se próbálja ezt a területet – fogalmazott Farkas Bertalan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában