Frissen Zalából

2022.02.02. 07:00

Hasznosnak tartanák, ha sokkal több civil szervezet indítana vállalkozást

A civil szervezetek bonbonja a társadalmi vállalkozás – avagy szociális innovációval a társadalmi problémák megoldására címmel szerveztek minikonferenciát nemrég a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének székhelyén.

Benedek Bálint

Kissné Végh Mária, a Völgy Alapítvány fejlesztő foglalkoztatójának vezetője és Győrfy Anikó a párnákkal, melyeket a pszichiátriai ellátásban részesülők készítettek

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A Zala Civil Életért Közhasznú Egyesület megbízásából az Alapítvány az Autista Gyermekekért (ALAUTI) tartotta meg a rendezvényt. Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat keretében megvalósult eszmecsere arról szólt, hogy miként lehet közösen kezelni az Európa előtt álló kihívásokat. Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy meghallgatja és figyelembe veszi a konferencián megfogalmazott ajánlásokat. 

 

– A hátrányos rétegek munkanélkülisége, a vidéki területek elnéptelenedése jelentős kihívásokat állít elénk – mondta Győrfy Anikó, az ALAUTI elnöke. – Sok civil dolgozik a problémák megoldásán, de anyagi források híján nehéz megoldást találni a fennálló problémákra. A társadalmi vállalkozások azonban munkalehetőségeket biztosíthatnak, és képesek ezeket a kihívásokat egyidejűleg kezelni. A konferencia ezúttal arra irányult, hogy helyi, közös gondolkodás induljon el annak érdekében, hogy a civil szervezetek lehetőséget lássanak társadalmi vállalkozások elindításában. Ezzel jobban kihasználhatják a helyi természeti és emberi erőforrásokat, s a vidék gazdasági fejlődését is szolgálják. Igyekeztünk információkat adni, s persze már létező társadalmi vállalkozásokat is bemutattunk. 

 

Hozzátette: a szociális területen tevékenykedő, hátrányos helyzetű társadalmi rétegekkel foglalkozó civil szervezetek maguk is forráshiánnyal küzdenek, ezért mind a szervezetek, mind célcsoportjuk számára hatékony megoldás lehet a társadalmi vállalkozás.  

 

Magyarországon egyelőre különválnak a szektorok, kevés átfedés, együttműködés van a vállalkozói és civil szektor között. Ajánlásuk szerint az uniónak támogatnia kellene a szektorok közötti párbeszédet és a civil szervezetek társadalmi vállalkozási ötleteit, azok üzleti tervvé formálását és a piaci megjelenést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában