Zöld Zala-part

2022.02.07. 17:30

Építik a kerékpárutat Zalaegerszeg és Zalaszentiván között - Nyárra elkészül a 600 milliós beruházás

Bruttó 600 millió forintból épül a „Zöld Zala-part – turisztikai célú kerékpárút-fejlesztés a Zala mentén és Gébárton” elnevezésű projekt keleti nyomvonalán az a négy és fél kilométeres kerékpárút, ami a zalaegerszegi Mindszenty teret és Zalaszentivánt köti össze. A kivitelező Sprint Kft. várhatóan 2022. júliusában végez a munkálatokkal.

Mozsár Eszter

A pózvai bejáráson Németh Gábor, Balaicz Zoltán, Vigh László, Pethő István (ügyvezető, Sprint Kft.) és Bali Zoltán

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A pózvai helyszíni bejáráson Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a több éve tartó kerékpárút-fejlesztési program célja, hogy egyrészt egy belső városi hálózati rendszer épüljön ki a városrészek között, másrészt megyeszékhelyen kívüli helyszíneket is bekapcsoljon a hálózatba. 2019 és 2022 között több mint 1,4 milliárd forint fejlesztési forrást felhasználva 18,8 kilométer hosszú kerékpárút épült a térségben. További terv, hogy a 2021-2027-es európai uniós TOP20 program keretében a megyei önkormányzattal karöltve megvalósítsák a teskándi, a botfai, valamint később a csácsbozsoki kikötést, mondta a polgármester.

 

A kivitelezés során új kisvízi mederhíd épül a Zala folyó felett, ami látványnak sem utolsó, folytatta Bali Zoltán alpolgármester. A munkálatok során felújítják a Kiserdei úti és a Nagypáli patak feletti hidat. Elkezdték a Mindszenty zarándokközpont előtt a kivitelezést, s a Batthyányi utcai csomópont is lassan elkészül. A Zala folyó mellett fedett beállókat, padokat, ivókutakat létesítenek, valamint szervizponttal felszerelt pihenőhelyet alakítanak ki, s 490 méter hosszon kerékpáros védőkorlátot építenek.   

A kerékpáros akciókat szervező Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hasonló, a biciklizést és a biztonságos közlekedést népszerűsítő programot szeretne meghirdetni augusztus 7-én. A Gurul a város elnevezésű program az Olai templomtól indul, a nagytemplomot és a vasútállomást érintve az alsóerdei szabadidős komplexumnál ér véget. A politikus végül elmondta, ezek az infrastrukturális beruházások az egészséges életmódot támogatják, s a közintézmények, munkahelyek könnyebb megközelíthetőségét teszik lehetővé.

 

A térség önkormányzati képviselője, Németh Gábor elmondta, az eddigi és a legújabb fejlesztések nagyban segítik a pózvai, kaszaházi, nekeresdi, ságodi részről a városba kerekezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában