Önkormányzati ülés

2022.02.16. 11:00

Elfogadták Lenti idei költségvetését

Közel 5 milliárd forint bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését kedden önkormányzat ülésen.

Korosa Titanilla

A napirend tárgyalásánál Horváth László polgármester elmondta, hogy takarékos, fegyelmezett gazdálkodás a cél 2022-ben is, működési hiánnyal nem számoltak. Az 5 milliárdos bevételi főösszegből közel 2,1 milliárd forint kapcsolódik európai uniós pályázatokhoz.

 

A központi költségvetésből érkező működési támogatások összege több mint 720 millió forint, adóbevételek tekintetében mintegy 581 millió forintot terveztek. A finanszírozási bevételek mértéke 2,4 milliárd forint, melyből közel 1,8 milliárd forint nyertes uniós pályázatok lehívott előlegének fel nem használt maradványa.

 

A kiadásokat tekintve: az intézményi költségvetések előirányzata több mint 1,5 milliárd forint, a személyi juttatások összesített összege eléri az 1 milliárd forintot, a dologi kiadásoké meghaladja 1,3 milliárd forintot, melyből több mint 421 millió forint kapcsolódik az intézményekhez. Beruházás megvalósítására 685 millió forintot terveztek, melyből mintegy 412 millió forint európai uniós forrásból lesz finanszírozva. Terveznek belterületi csapadékvíz-elvezetést mintegy 91 millió forint összegben és  külterületi helyi közutak fejlesztését 64 millió forintos költséggel. A felújításokhoz 1,2 milliárd forint kapcsolódik, ebből 1 milliárd pályázatokhoz. Legjelentősebbek a Csapadékvíz elvezetés fejlesztése Lentiben című pályázat 730 millió forinttal, kerékpárút fejlesztésre pedig több szakaszon összesen közel 350 millió forintot fordítanak. A hazai pályázatok között szerepel az óvoda konyhájának felújítása mintegy 6,5 millió forint összegben, valamint a Bánffy utcai járda felújítása 22 millió forint értékben.

 

Az önkormányzatnak jelenleg 25 darab elnyert, de még le nem zárt európai uniós pályázata van.

 

Folyószámla hitelkeret biztosítását 250 millió forint értékben kezdeményezte az önkormányzat, amiből az éven belül esetlegesen jelentkező likviditási problémákat tudják kezelni, de bíznak abban, hogy ehhez nem kell hozzányúlni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában