Évforduló

2022.02.22. 17:38

Az ország első jazztörténeti pontja: ötven éve alakult meg Kanizsán a műfaj egyik híres műhelye

1972 február 22-én született meg az egykori Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Házban a Nagykanizsai Jazz Klub.

Horváth-Balogh Attila

Balról jobbra, a leleplezés után: Béres János, dr. Polai György, Halmos Ildikó, a rendezvény házigazdája, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó igazgatója és Halász Gyula Fotó: Szakony Attila

A kerek évforduló kapcsán nívós rendezvényre került sor kedden a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó és Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség, illetve a Magyar Jazzkutatási Társaság tagja szervezésében. Az esemény (melynek elején Kém Sándor nagykanizsai származású jazz-zenész előadásában a Nature Boy - Természet fia című szerzeményt hallgathatta meg a közönség) első momentumaként egykori jazzklub-alapítók és tagok, valamint a szervezők leleplezték Béres János Vajda-Lajos díjas szobrászművész alkotását. A formavilágában és eszmeiségében is eltalált alkotás a jazzklub egykori törzshelye, a valamikori Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Ház közvetlen szomszédságába, az Ady Endre utca 6 falára került. A leleplezés előtt Halász Gyula elmondta: e helyütt valójában az ország első jazztörténeti pontja született meg. Avatóbeszédet dr. Polai György, a klub egyik alapítója mondott. Kiemelte: dr. Beke Árpád és Pék Pál költő-tanár voltak azok, akik nagy energiával és szívóssággal kikönyökölték az akkori hivatalosságoknál, hogy megalakulhasson a jazzklub és hosszú ideig szervezték a működését is, ezért érdemeik elévülhetetlenek.

Az emléktábla leleplezését követően a Honvéd Kaszinóban a műfajjal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre, jazztörténeti kiállítás megnyitójára, majd a HunJazzFed Quartet koncertjére került sor. A rendezvény este jam session-nel, örömzenével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában