A segítséget bárhol igénybe lehet venni

2022.02.22. 07:00

Az áldozatsegítésben történt változásokat mutatták be a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon (videó)

A hatékonyabb segítségnyújtás érdekében a szakemberek keresik fel az áldozatokat, hogy személyre szabott támogatást nyújthassanak nekik. Erről is szó esett hétfőn a rendőrkapitányságon, ahol az áldozatsegítésben történt változásokat mutatták be. A vonatkozó törvény nemcsak a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések sértettjeit, de mindazokat áldozatnak tekinti, akik bizonyíthatóan az adott eset következtében szenvedtek sérelmet.

Arany Gábor

Fotó: police.hu

Annak tekinthető a testi vagy lelki sérülés, az érzelmi megrázkódtatás és a vagyoni kár, ami a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll - emelte ki Tóth László őrnagy, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője.

 

Tóth László kiemelte: korábban a segítséget az áldozat kérhette az illetékes hivataltól, tavaly azonban ezt a szabályt megváltoztatták. Eszerint a személy elleni erőszakos bűncselekmények sértettjeit - ha az érintettek ebbe előzetesen beleegyeztek - immár közvetlenül is felkereshetik az áldozatsegítő szolgálatok munkatársai, akik így nyújtanak nekik személyre szabott támogatást. Emellett megmaradt az a lehetőség is, hogy az áldozatok a szolgálathoz forduljanak, mégpedig bárhol az országban, függetlenül lakóhelyüktől, és attól is, hogy hol érte őket a sérelem.

 

A rendezvényen elhangzott: az országban elkezdődött az áldozatsegítő központok kialakítása, Zalában jelenleg a szombathelyi székhelyű központ munkatársa érhető el az egerszegi rendőrkapitányságon, minden hétfőn 8 és 17 óra között, míg az áldozatsegítő telefon a 80/225-225- ös számon hívható.

A központ koordinátora, Kámán-Németh Martina arról is szólt, hogy az anyagi kárenyhítés mellett figyelnek az érzelmi támogatásra, és igyekeznek minél több terhet is levenni az áldozatok válláról: segítenek az ügyintézésben, kérvények, okiratok elkészítésében, valamint ingyenes egészségügyi, jogi szolgáltatáshoz is hozzájuttatják az áldozatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában