Hagyományőrzés

2022.02.28. 17:30

A vidéki értékek bemutatása a cél Pusztaszentlászlón

Néhány évtizede faluhelyen még természetes volt télvíz idején az egymást érő disznóvágások sorozata, ma azonban jószerivel már csak olyan hagyományőrző rendezvényeken ismerhetik meg a fiatalok a hozzá köthető munkafolyamatokat, mint aminek immár második alkalommal adott helyet a közép-zalai település.

Gyuricza Ferenc

Az Egerszegi bélhajlítók csapata a kolbászöltő versenyen. Balról Ferincz József, Léránt Viktória, Topor Zsanett, Világhy Miklós, Világhy Andrásné és Világhy András

Forrás: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Olyan jól sikerült az első, hagyományteremtő szándékkal megszervezett disznóvágás, hogy idén már kisebb fesztivált szerveztek köré. A program nemcsak kulturális műsorral és termelői vásárral bővült, de kolbásztöltő versenyt is tartottak, erre hét település tíz csapata nevezett. A versenyzőknek nyers és sült kolbászt kellett a zsűritagok elé az asztalra tenni, az elbírálás szempontjai közt a tálalás is szerepelt. 

 

 

– A rendezvénynek kettős célja van, egyrészt szeretnénk a vidéki értékeket bemutatni, másrészt a helyi közösséget még jobban összekovácsolni – mondta Kaj István polgármester. – Előbbihez a disznóvágás is szorosan hozzátartozik. Pusztaszentlászlón mindössze két-három helyen tartanak ma disznót, míg gyerekkoromban két-három olyan család volt, ahol nem foglalkoztak ezzel. A helyi közösség megerősítése pedig most minden korábbinál fontosabb, hiszen a járványidőszakban elhidegültek egymástól az emberek. Ezért a rendezvényen két disznót dolgozunk fel, a munkában rengeteg falubeli részt vesz, hogy minden pusztaszentlászlói lakost vendégül tudjunk látni. 

 

 

A megnyitón Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondott beszédet. Kiemelte: a disznóvágás nem önmagában az élelem megszerzésére irányult, hanem egy nagy családi ünnep szerepét töltötte be, ahol a munka mellett véleményt, gondolatokat is cserélhettek a résztvevők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában