Frissen Zalából

2022.02.17. 08:00

A működés biztonsága az elsődleges Zalalövőn

Elfogadta 2022. évi költségvetését kedd esti testületi ülésén az önkormányzat. A jóváhagyott előterjesztés értelmében idén több mint 937 millió forintból gazdálkodhat a település.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A büdzsé főösszege alatta marad a korábbiaknak, ennek legfőbb oka, hogy 2022-ben nem lesznek olyan nagyságrendű beruházások – mint volt például a zalalövői szennyvíztelep rekonstrukciója –, amelyek megnövelnék a költségvetést. A 937 millió forintos tervezett bevételből mintegy 686,5 millió forintot tesznek ki a költségvetési bevételek, azaz ennyi állami támogatásra számíthat a város. Az iparűzési adóból 90 millió forinttal számol a rendelet, kompenzációs bevételként pedig mintegy 17 millió forintot jelöltek meg. Gyarmati Antal polgármester kiemelte: reális terveket fogalmaztak meg, azaz inkább egy kicsit alultervezték a bevételek összegét, így szinte biztosra vehető, hogy azok teljesülni is fognak az év során, a működés biztonsága nem kerülhet veszélybe. 


A fejlesztési tervek kapcsán a polgármester elmondta: a már korábban megfogalmazott célok többségét pályázati támogatással valósítanák meg. Miután a kiírások alapján jelentős részük 100 százalékos támogatási intenzitású, a költségvetés egyensúlyát szintén nem veszélyeztetik. Amit részben vagy teljes egészében önerős beruházásként kívánnak megvalósítani 2022-ben, arra megvan a fedezet, a fejlesztések megvalósítását tartalékalap elkülönítésével is segítette az önkormányzat. Az ülés további témáira későbbi lapszámainkban visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában