Kedvezőbb vállalkozási feltételek

2022.02.11. 18:00

A megyében másodikként tudományos és technológiai park cím elnyerésére kíván pályázni Zalalövő

A megyében másodikként tudományos és technológiai park cím elnyerésére kíván pályázni a város önkormányzata. Ennek előkészítéseként tartottak tegnap egyeztető tanácskozást az érintett vállalkozások képviselőivel, valamint az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület elnökével.

Gyuricza Ferenc

Mórucz Norbert (balról), Gyarmati Antal és Balaskó Tibor, az önkormányzat településüzemeltetési osztályvezetője a mezőgazdasági gépeket gyártó és forgalmazó Gépalk Kft. telephelyén

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A megbeszélés felvezetéseként Gyarmati Antal polgármester elmondta: az önkormányzat a pályázat elkészítésére szerződést kötött az említett szervezettel, ezért a szakmai munkát ők végzik. Az önkormányzat a gazdasági előnyökkel – pél­dául pályázati lehetőségekkel – járó cím elnyerésétől egyrészt azt reméli, hogy tovább bővül a városba betelepülő vállalkozások száma, ugyanakkor számukra kedvezőbb vállalkozási feltételeket is tudnak biztosítani. Az önkormányzat a cím elnyerésére benyújtandó pályázat anyagi terheit magára vállalja, így a vállalkozásokat az sem érinti. Kérdésünkre a polgármester azt is elmondta: a meglévő ipari parkban mintegy tucatnyi vállalkozás érintett, ám a tudományos és technológiai park cím elnyerése azok számára is vonzó lehet, akik a város más pontjain működnek, hiszen itt nem feltétel az egybefüggő terület. 

 

 

A tudományos és technológiai parkokról, azok jelentőségéről és előnyeiről Mórucz Norbert, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület elnöke szólt. Mint mondotta, ez a kategória 2013 óta létezik, s Zalaegerszeg volt az első az országban, amely elnyerte. A tudományos és technológiai park cím odaítélésére az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium jogosult, s pályázati úton nyerhető el. Az országban jelenleg 25 ilyen park létezik, megyénkben továbbra is csak Zalaegerszeg rendelkezik vele, azaz sikeres pályázat esetén Zalalövő kedvező helyzetbe kerülhet a régióban. A tudományos és technoló­giai park cím az ipari parkokhoz képest többletet jelent, azt tanúsítja, hogy ott a szolgáltatások vagy a technológiák színvonalasabbak, a hozzáadott érték szintje magasabb, netán kutatás és/vagy fejlesztés is kapcsolódik a tevékenységekhez. A tudományos és technológiai parkok előnye, hogy ott nemcsak a klasszikus értelemben vett nagyipari termelés zajlik, hanem lehetőséget kínál kisebb üzemméretekre, illetve magasabb szintű termelésre is, azaz kifejezetten ideális egy Zalalövő méretű és helyzetű településhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában