Nagyon cuki!

2022.02.15. 10:55

A Kis-Balatonnál is előfordul az év emlőse, a törpeegér

Akár egy tulipánban is elfér a hihetetlenül cuki jószág!

likebalaton.hu

Törpeegér Fotó: Shutterstock

 A törpeegér lett a 2022-es év emlőse. Az állat védett, testhossza mindössze 10-14 centiméter, aminek majdnem a felét a farka teszi ki és pehelykönnyű: alig éri el 10 grammos súlyt. A Tihanyi-félszigeten és a Kis-Balatonnál is előfordul - írja  a likebalaton.hu.

 

Az állat szinte láthatatlan - ami méretét tekintve nem is csoda - akár egy tulipán virágában is el tud rejtőzni.

 

Leginkább a tavak szélén, náddal, sással benőtt vízpartokon él, olyan ügyesen mászik a nádszálakon, hogy fejjel lefelé is el tudja fogyasztani az ebédjét, miközben a farkával kapaszkodik. Leginkább növények magvaival és zöld részeivel táplálkozik, de szereti a virágokat és a - fehérjepótlás miatt - a rovarokat is. Sűrű növényzetben kis, gömb alakú fészkeket készít, belsejét puha növényi dolgokkal béleli ki. 

 

A törpeegeret az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Vadonleső Programja választotta meg az év emlősének a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. A törpeegér hazánkban 2012 óta védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25 ezer forint. A védett emlősre és élőhelyére idén számos tudományos és népszerűsítő programmal hívják fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában