Frissen Zalából

2022.02.06. 11:30

A havas Tejút nyomában – a zalaegerszegi Makár Dávid asztrotájképei

Amikor gyermekkorunkban felnéztünk a csillagos égre, többször eszünkbe jutott A kis herceg legendás B–612-es kisbolygója. Sokunkat lenyűgöz a tágas világegyetem látványa, különösen, amikor egy jól sikerült mély­ég-felvételt vagy csillagos tájképet láthatunk.

Mozsár Eszter

Makár Dávid kiváló asztrofotós szeretne lenni

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kaposvári születésű, jelenleg Zalaegerszegen élő 22 éves Makár Dávid előtt még ott az élet, ám a fiatalember nem tékozolja és nem váltja aprópénzre már most sem tehetségét. Tudatosan és kitartóan követi célját, ami még tavaly fogalmazódott meg benne: kiváló asztrofotós szeretne lenni. Az elmúlt hónapokban folyamatosan tölti fel legújabb, lencsevégre kapott éjszakai égboltos fényképeit az asztrotájképekkel foglalkozó oldalakra, az Instagramra, a Facebookra és az Időképre. Külön érdem, hogy a National Geographic Magazin Magyarország már többször közölte fotóit, legutóbb a Badacsony feletti teliholdas felvételét. Évek óta szenvedélyesen figyeli a naplementéket, s örökíti meg a zalai tájat. Eleinte csupán mobiltelefonnal, majd az édes­anyjától 18. születésnapjára kapott komolyabb géppel. Amint munkába állt, vásárolt hozzá még objektívet. Tagja a Zsirai Károly által vezetett Zalaegerszegi Fotóklubnak, beküldte alkotásait a zalaegerszegi sajtófotó-kiállításra, s decemberben felvételt nyert a Magyar Asztrofotósok Egyesületébe, így ott is pályázik majd idén. 

Egyik kedvence a zalaháshágyi Sibrik-kápolna, amelyet többször megörökített a csillagos éggel

Forrás: Makár Dávid

Közösségi oldalán nyomon követhetjük a fotók születésének körülményeit. Nem meglepő, de vannak olyan témák, amelyekre nemhogy hónapokat, hanem éveket várt. Ilyen például a keszthelyi mólón lőtt, naplementével bearanyozott képe. Öt éve vadássza a sokak által kedvelt romantikus témát, szerencséje, hogy most is vele volt társa, a fényképezőgépe. „Két éve terveztem ezt a fotót a mólóval, de csak télen lehet megcsinálni, mert akkor megy le a Nap délnyugaton. Maga az ötlet spontán jött. Milyen jól tettem, hogy buszra szálltam.” 

Badacsony feletti teliholdas képét a National Geographic is közölte

Forrás: Makár Dávid

Dávid egyelőre tömegközlekedéssel jár és kerékpározik, így sokszor köti a menetidő. A közeljövőben megszerzi jogosítványát, akkor már könnyebb lesz a kiruccanás. 

A keszthelyi mólón lőtt, naplementével bearanyozott fotó

Forrás: Makár Dávid

– 2021 januárjában elhatároztam, hogy a tájképek mellett az égboltot is fotózom, a kettő együtt nagyon varázslatos tud lenni. Ám közbeszólt a vírus, a kijárási tilalom miatt májusig nem tudtam este kimenni. Kétszer jutottam el Zalaszentivánra vonattal, akkor is rohantam, hogy éjfélig hazaérjek – meséli mosolyogva a kezdeteket. 

Havas Tejút című, Pakodon fényképezett műve

Forrás: Makár Dávid

Beszélgetni ideális a landorhegyi, fákkal övezett helyszín, a fotóriporter kolléga néhányat kattint, és elkészül a portré. Némi beállítás, aztán folytatjuk. 

Az Orion ékkövei

Forrás: Makár Dávid

– Sokszor elbicikliztem a Zalaszentiván és Kemendollár közötti részre, mert ott kevés a fényszennyezés, s a Tejút szépen kivehető. Bagod ugyancsak könnyen megközelíthető és sötét az égboltja, a Tejutat a szezon végéig, októberig kiválóan lehet fényképezni. Egyik kedvencem a zalaháshágyi Sibrik-kápolna lett, amit többször megörökítettem a csillagos éggel. Ott annyira sötét az égbolt, hogy a galaxis tökéletesen látható szabad szemmel. Sok kedvenc csillagképem van, a Hattyú, a Skorpió és az Orion az, amit gyakran követek. A fényképezést több hónapos tervezés előzi meg, kiszámolok mindent, hogy mikor és honnan lehet jól látni az adott témát. Időközben beszereztem egy égboltkövető mechanikát, amivel az asztrofotózás következő szintjére léphettem. Gyermekkorom óta érdekel a csillagászat, s most a kivitelezéshez nagy segítséget kapok a Vega Csillagászati Egyesülettől. Hozzájuk novemberben csatlakoztam, s a decemberi dobronhegyi észlelőhétvégén már vállalható mélyég-fotókat készítettem. Jelenleg Canon EOS 6D fényképezőgépet használok. 

Androméda galaxis

Forrás: Makár Dávid

Az egerszegi fiatalember szeret kerékpározni, megesett már, hogy Botfa egyik meredek dombjáról kellett visszafordulni mínusz 7 fokban a felszerelés apró darabjáért. Ritkán esik meg vele ilyen bosszúság, inkább az időjárás kiszámíthatatlansága teszi nehézzé mindennapi szenvedélyét. Dávid három műszakban dolgozik, így tényleg kiváló logisztika és tervezés kell ahhoz, hogy minden összeálljon: szabadidő, kevésbé felhős vagy derült ég, no meg egy kis téli csapadék a havas asztrotájképek elkészítéséhez. A Havas Tejút című, Pakodon fényképezett művére ugyancsak két évet várt, de megérte. Ultraszéles látószögű objektívvel, 14 képből készült el a végeredmény: sejtelmesen csillog a Tejút téli része az Orion csillagképtől egészen a Hattyú csillagképig. Olyan békés a látvány, hogy talán még a kis herceg sem vágyódna saját bolygójára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában