Rászorulókat szűrnek

2022.01.25. 14:21

Zalaegerszegen és Nagykanizsán is járt a tüdőszűrő busz

Zalaegerszegre, illetve Nagykanizsára, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete által fenntartott hajléktalanszállókhoz érkezett a minap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busza.

Horváth-Balogh Attila

A tüdőszűrő busz Nagykanizsán, az átmeneti szálló udvarán

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Nagykanizsai állomásán kaptuk lencsevégre a szűrőbuszt, hivatalos nevén a mozgó tüdőszűrő állomást, ahol Szőke Rózsa, a dél-zalai városban működő átmeneti szálló és éjjeli menedékhely intézményvezetője számolt be lapunknak a helyi vonatkozásokról.

- A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett mozgó tüdőszűrő állomás nagyon jó lehetőség, mely évek óta vissza-visszatér megyénkbe - bocsátotta előre Szőke Rózsa. - Itt, Nagykanizsán 2020 novemberében járt utoljára és már nagyon vártuk, hogy újra legyen lehetőség igénybe venni a szolgáltatásait. A busszal elsősorban rászoruló, rossz szociális helyzetben élő embereket szűrnek - s azért örülünk mindig az érkezésének, mert annak, aki a téli hideg elől be szeretne jönni az intézménybe lakni, kötelező a tüdőszűrés, így évente legalább egyszer folyamatosan figyelemmel kísérjük az ellátottak egészségi állapotát. Különösen nagy jelentősége van ennek a járványhelyzet kapcsán azért is, mert a kórházak ebben az időszakban amúgyis az átlagosnál leterheltebbek. A felvételeket két tüdőgyógyász szakorvos elemzi, melynek végeredményéről mindenki értesítést kap. Akinél problémára bukkannak, azt "kiemelik" és elkezdődhet a terápia.

Szőke Rózsa jelezte: nemcsak az általa vezetett intézményből vettek részt páciensek a szűrésen, hanem több, a szociális szférában tevékenykedő szervezettel (például a Völgy Alapítvánnyal, a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központtal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal) együttműködve sikerült kívülről érkezőket is bevonni, így Nagykanizsán összesen 86 ember vette igénybe a mozgó szűrőállomás szolgáltatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában