Már hagyomány

2022.01.23. 07:00

Vince-napi pincejárás Letenyén: Elérkezett a szőlőmetszés ideje (videó)

Letenye Öreg-hegyén Vince napi pincejárást szervezett a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete, a Letenyei Borbarát Hölgyek Társaságával karöltve. A hagyományos eseményre a környék borosgazdái is ellátogattak.

Benedek Bálint

A letenyei Öreg-hegyen népes társaság gyűlt össze, hogy megünnepelje a Vince napot

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szervezet tagjai, a meghívott vendégek és az érdeklődők Somogyi Tibor pincéjénél gyülekeztek, aki a csípős hideg szélben egy kis lélekmelegítő pálinkával kínálta a betérőket, de az új borokból is lehetett kóstolni. A gazda elmondta: a birtok hét évvel ezelőtt családi örökségként került hozzá és olyannyira megkedvelte a szőlőtermesztést, hogy azóta növelte a területet. Sőt hivatalosan kistermelői borászatot hozott létre, többféle nedűt készít. A szőlőben végzett munka kiszakítja egy kicsit a szürke hétköznapokból, szeret a szőlőtőkék közelében lenni, s jó érzéssel tölti el, amikor megízlelheti a nyolc fajta termésből készült nedűit. A tavalyi borok egyelőre a pincék közötti tapasztalatcserében vizsgáztak, a borversenyekre márciusig kell várni.

A borbarát hölgyek társaságában Czigány Sándor Alsópáhok polgármestere is ellátogatott az Öreg-hegyreForrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- A Vince napi pincejárás programunk közel 30 éves múltra tekint vissza - mondta Somogyi András, a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke. - Tíz éve a város környéki hegyhátak között is válogatunk, hogy a tagtársaink érezzék a törődést. Egyetlen év sem maradt ki az ünneplésből, bár tavaly a járvány miatt csak szűk körben találkoztunk. Meglátogatunk további két gazdát, a nap eszmecserével zárul a boronapincénél kialakított közösségi téren. A borászok sokra értékelik ezt a napot, hiszen ekkor kezdik metszeni a szőlőt. Régebben az első vesszőket egyfajta termésjóslásként otthon vízbe tették, néhány hét múlva, amelyik kihajt az valószínűleg életben van és érdemes lesz dolgozni a birtokon.

Somogyi András szerint ahhoz, hogy jó évük legyen a gazdáknak nem kell más, mint tisztességes mennyiségű csapadék. Bár ebből a szempontból a január már kivétel, hiszen gyakorlatilag alig esett, most talán néhány milliméternyi hó beterítheti a talajt. Az esőnek tavasszal kellene jönnie, nyáron pedig sok napos órára számítanak. Ez az időjárás amolyan meseszerű lenne, de nyilván mindig ebben a forgatókönyvben reménykednek.

Aigner Géza plébános (balról) és Smidéliusz Zoltán evangélikus lelkipásztor megáldották a szőlőtőkéket

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A vendéglátó egyesületet és helyi borbarát hölgyek társaságát meglátogatta: a keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek, a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend, szlovéniai Csentei Szőlőtermelők Egyesülete és Alsópáhok polgármestere, Czigány Sándor.

- Itt a szlovén határszélen, Mura vidéken nem a Vince napot tartjuk, hanem a február 3-ai Balázs napon vágunk először vesszőt - mesélte Farics Dorisz a csentei egyesület elnöke. - A történelem könyveinkben inkább ez a dátum szerepelt, s szeretnénk hűek maradni a hagyományainkhoz. Természetesen a barátság összeköt bennünket a letenyeiekkel is, ilyenkor lehetőség nyílik a másik tájegységek, a finom borok megismerésére.

Somogyi Tibor megmetszette a szőlőt, hivatalosan is elkezdődött a szőlőművelés ezen szakasza

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ökumenikus imahét keretében Aigner Géza plébános és Smidéliusz Zoltán evangélikus lelkipásztor megáldották a tőkéket, ezt követően Somogyi Tibor jelképesen megmetszette a szőlőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában