Műtét

2022.01.15. 21:08

Tűartroszkópiát végeztek a Szent Rafael Kórházban

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ és Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikája Magyarországon elsőként honosította meg és alkalmazza az ízületi tükrözéses eljárásban csúcstechnológiát képviselő nanoszkópiát - írja posztjában a Zala Megyei Szent Rafael Kórház.

Forrás: Zala Megyei Szent Rafael Kórház/Facebook

Forrás: Zala Megyei Szent Rafael Kórház/Facebook

A közösségi médiában közzétett beszámoló szerint, Dr. Patczai Balázs igazgatóhelyettes a klinika a hordozható nanoszkópja segítségével vett szövettani mintát Zalaegerszegen egy gyermekkorú páciens bokaízületéből. A beavatkozással az ugrócsont-elhalás és a mellette megjelent ízületi belhártyagyulladás eredetének diagnosztizálását segítette elő.

 

Mint írják, a módszer rendkívül kíméletes, hiszen a nanoszkóp egy tűméretű, egyszerhasználatos kamerarendszer segítségével biztosít hozzáférést az ízületi térhez. Az 1,9 milliméteres optika kezelőegysége egy a lap-tophoz hasonló konzolra csatlakozik, amely azonnal, nagy felbontásban mutatja meg a feltérképezett területeket. A nanoszkóp korlátlan manuális hozzáférést biztosít a boka és az inak szűk kis ízületeihez, így elkerülhetők azok a másodlagos sérülések, hegesedések, melyek egy műtéttel járnak. A beavatkozást követően nem keletkezik seb, nincs szükség varratokra, a tűszúrás nyomai pedig rövid időn belül el is tűnnek. Miután Patczai doktor nagy számú bokaízületi artroszkópiát és ínműtétet végez, az előnyöket megtapasztalva, az új eljárás mind szélesebb körű elterjesztését szorgalmazza. A mintavétel során Dr. Matyijcsik Sándor a Szent Rafael Kórház szakorvosa asszisztált, de a beavatkozáson jelen volt Prof. Dr. Wiegand Norbert a pécsi klinika igazgatója valamint a zalaegerszegi kórház társszakmáinak képviselői is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában