Frissen Zalából

2022.01.18. 08:00

Több mint félszáz kulturális programmal készül idén Nova

Több mint félszáz kulturális, közművelődési vagy közösségi programot foglal magába a község napokban összeállított 2022-es rendezvénynaptára. A helyiek remélik, hogy idén már nem lesznek olyan járványügyi korlátozó intézkedések, amelyek miatt halasztaniuk kellene a felvázolt eseményeket.

Gyuricza Ferenc

A táncházmozgalom az utóbbi két évben tért vissza a településre

Forrás: archív/Gyuricza Ferenc

Egyedüli kivételt ez alól a Nován komoly hagyományokra visszatekintő nőnap képez, amit kétévente, a férfinappal váltva szerveznek meg, s ami nemcsak ünnepi műsort jelent, hanem vidám és látványos csapatversenyt is magába foglal. Erről a programról éppen a járvány miatt ez évben is lemondanak – tudtuk meg a település közművelődési szakemberétől, Horváth Nikolettől. A programtervezet értelemszerűen magába foglalja az állami és szakrális ünnepek megtartását – ezekről Nován mindig méltóképpen megemlékeznek –, a rendezvények döntő többsége azonban helyi kötődésű, illetve az itteni közösség igényeivel, elvárásaival áll szoros összhangban. 

 

A község legjelentősebb hagyományőrző, kulturális és közösségi programja a már közel három és fél évtizedes múlttal bíró Göcseji Aratónapok, amit a már jól kialakult hagyományoknak megfelelően ezúttal is július második hetének végén tartanának meg. Az aratónapok – amennyiben azt a társszervezők is úgy kívánják – egyben az idei Dombérozó nyitóeseményeként is szolgál. Néprajzi tartalmú, néphagyományokhoz köthető rendezvényt bőven terveztek, a teljesség igénye nélkül: január 22-én lesz a Vince-napi bormustra, március 14-én a borbírálat, június 5-én a pünkösdi hegyi búcsú, 25-én a falunap, szeptember 17-én a szüreti felvonulás, november 12-én pedig a Márton-napi pincejárás. 

Az utóbbi két évben a néptáncmozgalomhoz köthető programok is megszaporodtak Nován, így 2022-re több táncházat tervez a település. Szintén Nova lesz az új helyszíne a Csádé népzenei együttes népzenei kurzusainak, ez a sorozat január 29-én indul, február 26–27-re pedig – szintén a Csádé együttessel – népzenei konferenciát terveznek. Új kezdeményezéseknek is helyet ad a programnaptár, február 12–13-án indul a mézeskalácssütő tanfolyam, októberre pedig pálinkabírálatot terveznek. 

 

Az első negyedévben néhány ismeretterjesztő elő­adásra is sor kerül, így február 11-én a számos tudományos publicisztikát is jegyző Lux Judit beszél arról, hogy a Covid-időszak alatt miért erősödött fel a játék szerepe, míg március 25-én Csider Sándor költő, nyugalmazott főiskolai docens, az ELTE Savaria Egyetemi Központ volt tanára lesz a vendégük. 

A naptár összeállításához a közművelődésben dolgozókon és az önkormányzati képviselőkön túl a helyi civil szervezetek tagjai, illetve Nagy Tamás plébános is hozzájárult ötleteivel, ennek köszönhetően a programtervben a bérmálás május 14-re tervezett időpontja is helyet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában